Skip to main content
21 juni 2021

Blog: Afstuderen bij een klant: win-win-win situatie

1) Een kwalitatief zeer sterk onderzoek mét goed bruikbare aanbevelingen voor de klant, 2) een super gemotiveerde medewerker voor Stolwijk Kelderman en 3) een diploma voor mij. Een afstudeeropdracht bij een klant, met begeleiding vanuit kantoor, is echt een win-win-win situatie.

Ik ben Katja Remmelink, onlangs afgestudeerd aan de HAN Accountancy en zo’n 4,5 jaar werkzaam bij Stolwijk Kelderman. Mijn afstudeeronderzoek heb ik bij een klant uitgevoerd. Zij hadden een vraagstuk dat prima aansloot bij mijn opleiding. Maar, ik neem je eerst even mee terug naar het begin.

Carrièreswitch

Nog voordat mijn carrière goed en wel gestart was, besloot ik een andere richting op te gaan. Ik heb altijd al graag met mensen gewerkt, ik ben een sociaal persoon en ook cijfertjes heb ik altijd interessant gevonden. Ik dacht dat mijn toekomst voor de klas lag, als docent. Maar na het afronden van de PABO voelde dat toekomstbeeld toch niet helemaal goed en besloot ik met de opleiding Accountancy te starten, deeltijd.

Nadat ik me ingeschreven had voor de opleiding moest ik op zoek naar een baan in de accountancy, voor 4 dagen in de week. Dat is natuurlijk een vereiste bij een deeltijdstudie. Ik kwam Stolwijk Kelderman tegen en dat leek me wel te passen. Na een goed gesprek waren we er snel uit: ik kon aan de slag!

Groentje

En daar zat ik dan. Mijn eerste werkdag op een accountantskantoor, zonder enige kennis van het vak. Hoe dat was? Pittig! In het begin had ik nog niet zo veel verantwoordelijkheden, maar dat groeit snel! Gelukkig is de cultuur bij Stolwijk Kelderman heel open en informeel: deuren staan altijd open en collega’s maken tijd om al mijn vragen te beantwoorden.

De combinatie van school (theorie) en werken (praktijk) versterkt elkaar enorm. Op school bespraken we de theorie, super interessant, maar het ging pas echt leven als ik het op kantoor in de praktijk zag.

Ik krijg geregeld de vraag wat ik zou adviseren: voltijd naar school of de combinatie van werken en leren. Eerlijk is eerlijk: je voorbereiden op tentamens, terwijl je ook nog 4 volle dagen moet werken is pittig. Maar ondanks dat, adviseer ik toch de combinatie van werken en leren. De praktijk brengt je namelijk de ervaring en dat is echt een plus.

Afstuderen

En toen werd het tijd om mijn studie af te ronden. Op kantoor wist iedereen dat ik op zoek was naar een afstudeeropdracht en toevallig hoorde een collega dat een klant van ons een mooi vraagstuk had: hij wilde zijn processen laten beschreven. Een mooie opdracht en wat het nog leuker maakte, was dat ik al eerder mee had gewerkt aan de jaarrekening van dat bedrijf. Ik kende ze dus al een beetje.

Samen met collega en mede-afstudeerder Lieke Maes begon ik aan de opdracht. We beschreven alles wat medewerkers doen, hoe het vastgelegd wordt, wat er vervolgens in het systeem gebeurt en of dit handmatig of automatisch gaat.

Vanuit het bedrijf werden we begeleid door een controller. Vanuit Stolwijk Kelderman was collega Niek Visser onze begeleider. Met zijn jarenlange ervaring in het vak en het afstuderen van meerdere opleidingen hadden we ons geen betere begeleider kunnen wensen!

Wat is het nut?

Dus we hebben alles in beeld gebracht. Super interessant, want ineens zie je waar de risico’s op onbetrouwbare informatie liggen. Overal waar handmatig iets gebeurt, is minder controle en dus een risico voor de betrouwbaarheid van je informatie. Informatie die gebruikt wordt voor de inkoop, het resultaat en als basis voor beslissingen. Je begrijpt vast wel dat het belangrijk is dat je deze keuze maakt op basis van kwalitatief goede en dus betrouwbare informatie.

Hoppakee… in de kast ermee. Niet dus!

Ik hoor het zo vaak: er wordt een afstudeeronderzoek gedaan en het eindrapport belandt in de la om nooit meer naar te kijken. Zo zonde! Als je als bedrijf een afstudeerder in huis haalt, moet je daar juist van profiteren: ze zijn enthousiast, super gemotiveerd, hebben nieuwe kennis én een zeer ervaren achterban die intensief mee kijkt met het onderzoek. Je krijgt dus een rapport, vaak met aanbevelingen, waar je als organisatie daadwerkelijk iets mee kan.

Gelukkig heeft het bedrijf waar ik afgestudeerd ben het dynamische handboek dat we gemaakt hebben meteen in gebruik genomen. Een bijkomend voordeel is dat dit handboek ook gebruikt kan worden door mijn collega-accountants die de jaarrekening maken.

Oproep

Waarom ik mijn ervaringen over mijn afstuderen met je deel? Ik wil ondernemers graag enthousiast maken voor het inzetten van afstudeerders. Heb je een vraagstuk liggen, zoals bijvoorbeeld je kostprijsberekening (ofwel het optimaliseren van je resultaat) of wil je je bedrijf laten waarderen voor een mogelijke overname? Maak er een afstudeerproject van! En ja, je krijgt als ondernemer, mede dankzij de begeleiding van zeer ervaren collega’s, een goed rapport waar je echt wat mee kunt.

De overeenkomst tussen docenten en accountants

Of ik nog overeenkomsten zie tussen de PABO en Accountancy? Ja zeker! De wereld van de accountancy gaat niet meer alleen over cijfers, we bewegen steeds meer naar de mens áchter de cijfers toe. En juist dat sociale, het mensgerichte is wat deze twee met elkaar gemeen hebben en waardoor dit beroep mijn toekomst is!

Heb je een leuke afstudeeropdracht liggen of wil je dat graag, maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn? Bel me gerust op, ik denk met je mee en kan in mijn netwerk vast een geschikte student vinden die bij je bedrijf past.

Katja Remmelink, Assistent Accountant bij Stolwijk Kelderman
E   k.remmelink@stolwijkkelderman.nl
T  06 1284 9118

Terug

Nog niet uitgelezen?