Skip to main content
8 april 2014

Bijtelling geldt per jaar, niet per auto

Een werknemer rijdt in een auto van de zaak die hij alleen voor zakelijke ritten gebruikt. Halverwege het jaar stelt u een andere auto ter beschikking aan deze werknemer. Met deze auto rijdt de werknemer wel privé. U moet dan rekening houden met de bijtelling voor beide auto’s. Dit maakte gerechtshof Den Bosch onlangs bekend na een doorverwijzing van de Hoge Raad.

De werknemer in deze zaak had sinds 2008 een auto tot zijn beschikking waarmee hij op 8 december 2008 een ongeluk kreeg. Hij kreeg een vervangende auto. De werknemer haalde de gerepareerde auto op 5 januari 2009 weer op bij het schadeherstelbedrijf en deze auto had hij tot zijn beschikking tot en met 12 mei 2009. Over deze periode had de werknemer een sluitende rittenadministratie. Hij had voor privédoeleinden de auto nauwelijks gebruikt en was in deze periode onder de vijfhonderdkilometergrens gebleven. Op 10 juli 2009 werd de werknemer weer een auto ter beschikking gesteld die hij beslist wel voor privédoeleinden wilde gaan gebruiken. Daarom verzocht de werknemer op 17 juli 2009 aan de inspecteur de ‘Verklaring geen privégebruik auto’ in te trekken.

Bijtelling geldt voor  alle auto’s in één kalenderjaar

Op 8 oktober 2009 legde de inspecteur een naheffingsaanslag op over het tijdvak 1 januari 2009 tot en met 12 mei 2009 van € 1.127. De werknemer diende hiertegen  een bezwaarschrift in omdat hij vond dat hij voor die periode onder de vijfhonderdkilometergrens was gebleven. De rechtbank achtte dit  bezwaar ongegrond omdat de kilometergrens niet per auto, maar op jaarbasis berekend wordt. De werknemer ging in hoger beroep. Het gerechtshof vond het bezwaar van de werknemer terecht omdat niet duidelijk was op grond waarvan de fiscus bevoegd was de naheffingsaanslag vast te stellen. De Hoge Raad was het niet eens met deze uitspraak en verwees naar een eerdere uitspraak over dit onderwerp. Daarin besliste zij dat voor de bijtelling de vijfhonderdkilometergrens op jaarbasis gold en niet per auto werd berekend.

Terug

Nog niet uitgelezen?