Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld bijzonder uitstel
Heb je voor je belastingafdracht gebruikgemaakt van het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? De Belastingdienst biedt een betalingsregeling voor de schuld die je dan van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2022 hebt opgebouwd. De hoofdlijnen voor je op een rij.
Iedereen met een schuld opgebouwd door het bijzonder uitstel heeft daarover vóór 1 oktober 2022 een brief van de Belastingdienst ontvangen. Daarin staat een overzicht van je totale belastingschuld, de voorwaarden van de betalingsregeling en het maandbedrag van de betalingsregeling. Je hebt tot 1 oktober 2027 de tijd om je schuld af te betalen. Elke maand een vast bedrag, inclusief invorderingsrente. Je krijgt totdat je alles hebt afbetaald, elk kwartaal een overzicht van je totale belastingschuld en elk half jaar een overzicht van alle afboekingen en de in rekening gebrachte invorderingsrente.
Heb je op of ná 1 augustus 2022 al een deel van je opgebouwde belastingschuld afbetaald? Dan is het maandbedrag dat in je beschikking, de brief van de Belastingdienst, stond gelijk gebleven. De looptijd van de betalingsregeling zal echter korter zijn.
Wil je tussen nu en 1 oktober 2027 extra afbetalen, dan kan dat. Ook dan blijft het maandbedrag gelijk en wordt de looptijd korter. Ook betaal je minder invorderingsrente. Je wilt door extra aflossen toch liever een lager maandbedrag in plaats van een kortere looptijd? Dien daarvoor een verzoek in bij de Belastingdienst.
Wie de belastingschuld niet in 60 maandelijkse termijnen kan afbetalen, kan de Belastingdienst – onder bepaalde voorwaarden – om een alternatieve regeling vragen.
Ook nadat je je onderneming hebt gestaakt, loopt het bijzonder uitstel door en heb je tot 1 oktober 2027 de tijd om af te betalen. Je zult ongeacht de staking wel gewoon de volledige schuld moeten afbetalen. Alleen in uitzonderlijke individuele gevallen bestaat de mogelijkheid van (gedeeltelijke) kwijtschelding.
Heb je een vraag of bijvoorbeeld hulp nodig bij het indienen van speciale verzoeken rondom de betaling van je belastingschuld bijzonder uitstel? Bel of mail ons. Wij helpen je graag.
Kijk voor het volledige artikel en gedetailleerde informatie op de website van de Belastingdienst: ‘Betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld door bijzonder uitstel’.
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk