Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ben jij al helemaal klaar voor (of met) de nieuwe cao VVT?
Er zijn behoorlijk wat veranderingen opgenomen in de nieuwe cao VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg). Veranderingen die verder gaan dan enkel wat regels aanpassen.
Als werkgever word je geacht na te denken en beleid te maken dat ervoor zorgt dat medewerkers gewaardeerd worden voor het belangrijke werk dat ze doen. De cao heeft dan ook niet voor niets de titel: De medewerker op één!
Veel artikelen op het gebied van beleid en inrichting gaan in op 1 januari 2023, zo heb je als werkgever de tijd om je goed voor te bereiden. Deze tijd heb je ook zeker nodig, het is dus belangrijk dat je tijdig aan de slag gaat.
In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste thema’s die vragen om een aangepast beleid en die per 1 januari 2023 in gaan.
Een belangrijk punt in de cao is meer zekerheid in werktijden voor de werknemer. Verschoven diensten zijn dan ook uit deze cao geschrapt. Het vastgestelde rooster is het uitgangspunt. Bijzonder bij dit artikel is dat er nog geen omschrijving is van wat je moet doen wanneer er wél een dienst geschrapt moet worden. Dit volgt nog. Zeker is wel dat de verschoven dienst per januari verdwijnt, dus daarvoor kun je als werkgever al actie ondernemen.
De vergoeding voor de volgende bijzondere diensten verandert:
Deze verandering heeft effect op de kosten en daardoor wil je misschien je werkwijze voor het plannen en roosteren aanpassen. Vervolgens is het nodig dat ook het eventuele urenregistratiesysteem deze aangepaste vergoedingen op een juiste manier registreert en dat het in de uren- en of salarisadministratie juist wordt verwerkt.
Gelukkig is er in deze cao afscheid genomen van de aparte regelingen voor thuiszorgorganisaties en verpleeg- en verzorgingshuizen. Er kan nu één regeling worden getroffen die als basis de oorspronkelijke datum in dienst neemt in plaats van de cao-datum. Heel erg fijn. Wel moet je dit jaar nog een regeling opstellen in overleg met de Ondernemingsraad of de Personeelsvertegenwoordiging.
Nog steeds wordt gewacht op het zogenaamde ‘verlofspaarfonds’, maar vanaf 1 januari 2023 ben je wel al verplicht als werkgever om het voor je medewerkers mogelijk te maken dat zij een deel van de bronnen (eindejaarsuitkering, vakantiegeld, bovenwettelijke vakantie-uren, salaris) in kunnen zetten om uren te sparen voor het balansbudget.
Naast deze artikelen zijn er nog tal van andere onderwerpen uit deze cao die je aandacht verdienen, zoals bijvoorbeeld het beleid rondom leerlingen of wanneer is iemand nu ‘aantoonbaar bekwaam’?
Wil je eens van gedachten wisselen over de impact van de wijzigingen in de cao voor jouw organisatie of heb je hulp nodig bij de implementatie van deze cao? Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact op met mij of één van mijn collega’s.
Marina van ’t Klaphek, HR-consultantT 06 8333 0227E m.vt.klaphek@vitaconluteijn.nl
Actueel
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Werkgeverslasten: De 3 belangrijkste leerpunten uit onze masterclass
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
Van 10 september tot en met 10 oktober 2024 kun je de duurzame subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. Deze is voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Je subsidieaanvraag vraagt om voorbereiding, dus begin op tijd. Ga je als bedrijf of non-profitorganisatie grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of ga […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk