Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Belastingplan 2021: Wijziging uitfasering van de Levensloopregeling
Via het Wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2021 wil de overheid een aantal wijzigingen doorvoeren in het overgangsrecht. Op dit moment is dit wetsvoorstel nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer kunnen nog wijzigingen aanbrengen in het wetsvoorstel, waaronder dit onderdeel.
Onlangs publiceerden wij een bericht over de overgangsregeling in het kader van de uitfasering van de Levensloopregeling per 1 januari 2022.
In dit artikel wordt de systematiek van de uitfasering besproken en de gevolgen daarvan voor de belastingheffing, het recht op en/of de hoogte van je toeslagen. Met dit artikel hebben wij inzichtelijk willen maken dat planning van de opname uit het levenslooptegoed, kan leiden tot belastingbesparing en/of zoveel als mogelijk toeslagbehoud.
In het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt staan onderstaande wijzigingen:
1. Levensloopinstelling wordt inhoudingsplichtigDe Levensloopinstelling (bank of verzekeraar) wordt inhoudingsplichtig voor de (fictieve) uitkering van het tegoed, in plaats van de ex-werkgever.
2. Toepassing heffingskortingenBij de inhouding wordt geen rekening gehouden met heffingskortingen, waaronder de levensloopverlofkortingen. Deze kunnen te gelde worden gemaakt in de aangifte inkomstenbelasting over 2021.
3. Fictieve genietingsmoment wordt 1 november 2021Het fictieve genietingsmoment van het levenslooptegoed wordt vervroegd van 31 december 2021 naar 1 november 2021.
De levensloopinstellingen hebben aangegeven uiterlijk begin 2021 haar deelnemers aan een levensloopregeling erop te wijzen dat het eindigen van levensloopregeling gevolgen kan hebben voor de belastingheffing, toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.
Tot slot is recent bekend geworden dat omzetting van een levenslooptegoed in verlofaanspraken fiscaal niet gefaciliteerd gaat worden.
Ben je deelnemer van een levensloopregeling en wil je graag sparren over je mogelijkheden? Dan kun je telefonisch (06 3032 2635) of per mail contact opnemen met onze collega Erwin ten Holder, fiscalist.
Actueel
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk