Skip to main content
3 juli 2023

Assessments, omdat buikgevoel niet meer voldoet voor modern personeelsbeleid

Laatst sprak ik een vriend die zei: “Maxime, ik ken mijn mensen door en door en ik vertrouw op mijn mensenkennis en buikgevoel bij het aannemen van nieuwe mensen.” Geen ongebruikelijk benadering. Ik hoor en zie dit vaak in mijn dagelijkse praktijk als arbeids- en organisatiepsychologe. Maar waarom zou je afgaan op alleen subjectiviteit als er een ijzersterk stukje bewezen wetenschap is dat jou kan helpen jouw kans op succes te verhogen? Ik leg je graag kort iets uit over assessments.

Door Maxime Profijt, Arbeids- en Organisatiepsycholoog

Mensenkennis is belangrijk, absoluut, maar laat het niet de enige factor zijn. Waarom? Iedereen heeft blinde vlekken, zelfs jij. Een assessment helpt deze te verkleinen door een objectieve, onbevooroordeelde blik te werpen op iemand. Het geeft je inzicht in hoe iemand zal presteren in een bepaalde functie en situatie en laat zien welke functie en/of taken het beste bij iemand passen.

Assessments voor dé match en werkgeluk

Je denkt nu gelijk aan gesprekken met sollicitanten? Dat kan. Maar vergeet zeker ook bestaande collega’s niet. Assessments zijn namelijk ook een geweldig hulpmiddel om het werkgeluk van medewerkers te stimuleren. Hoe? Door je medewerkers beter te leren kennen en ze te plaatsen in rollen waar ze echt zullen floreren. Ik heb vaak gezien hoe assessments mensen helpen zichzelf beter te begrijpen en hun potentieel volledig te benutten. En laten we eerlijk zijn, een gelukkige medewerker is een productieve medewerker!

In-house schatzoeken met een assessment

Wat ook mooi is: een assessment kan je als werkgever laten zien dat je meer in huis hebt dan je denkt. Ik herinner me een specifieke situatie bij een mkb-bedrijf waar we assessments voor een aantal potentiële en bestaande medewerkers uitrolden. Wat bleek? Voor die ene “onmogelijke” vacature die maand na maand open bleef staan vonden we de perfecte match. Niet onder de sollicitanten van buiten, maar simpelweg onder bestaande collega’s. Een heer die al jaren in dienst was, het product en bedrijf op zijn duimpje kende, maar voor wie pas met het assessment zijn volledige potentieel naar voren kwam. Het resultaat? Een gelukkige medewerker en een organisatie die het goed doet als werkgever en qua omzet.

Mensenkennis, buikgevoel én assessments

Dus, beste werkgever, recruiter of HR-specialist, blijf zeker je waardevolle mensenkennis en buikgevoel gebruiken. Die zijn goud waard. Maar het is best slim om daar wat objectiviteit en wetenschappelijke bewijsvoering aan toe te voegen toch? Dit plaveit jouw weg naar nog beter werkgeverschap, werkgeluk en het positioneren van de juiste mensen en talenten op de juiste plek.

Nieuwsgierig? Bel of mail me en ik vertel je meer over de verschillende soorten assessments en wat jij er voor jouw organisatie mee kunt bereiken. Vrijblijvend uiteraard.

Tot snel?

Maxime Profijt

Arbeids- en Organisatiepsycholoog

Tel: +31 (0)316 740 129

E-mail: m.profijt@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?