Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht.
Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst hoort.
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst begint in principe met een bedrijfsbezoek. Zo nodig geeft men de opdrachtgever een waarschuwing voor risico’s op schijnzelfstandigheid. En in sommige gevallen kan direct een boekenonderzoek aan de orde komen.
Goed om te weten: De Belastingdienst legt in 2025 geen boetes op, maar kan wel naheffingsaanslagen loonheffingen opleggen.
Tip! Meer over de handhaving op schijnzelfstandigheid vind je ook in het ‘Handhavingsplan arbeidsrelaties, tranche 2025’ van de Belastingdienst.
Vanaf 1 januari 2026 is weer sprake van reguliere handhaving. De Belastingdienst zal dan net als voorheen voorlichting geven, op verzoek vooroverleg voeren en bedrijfsbezoeken en boekenonderzoek doen. En over tijdvakken vanaf 1 januari 2026 past de Belastingdienst weer de normale regels voor het opleggen van boetes toe.
In geval van een naheffing heft de Belastingdienst loonheffingen die een opdrachtgever in eerste instantie te weinig heeft betaald. Hij was deze bedragen dus nog verschuldigd. Dit kan tot maximaal 5 jaar terug, maar niet verder terug dan 1 januari 2025. Tenzij de opdrachtgever een eerdere aanwijzing van de Belastingdienst niet heeft opgevolgd of sprake is van kwaadwillendheid.
Het is niet de bedoeling om zelfstandigen te beoordelen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de economie. Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt, kun je dat gewoon blijven doen. Zorg dat je opdracht voldoet aan de criteria om buiten loondienst te werken, dan kun je als opdrachtgever en opdrachtnemer gerust de samenwerking met elkaar aangaan.
Zet je als opdrachtgever echter een zelfstandige in die eigenlijk geen zelfstandige is, dan leidt dat tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Opheffing van het handhavingsmoratorium voor schijnzelfstandigheid is één van de maatregelen om de balans op de arbeidsmarkt te herstellen.
Tip! Wil je hulp bij het komen tot de juiste opdracht en samenwerking? Gebruik de keuzehulp van de Rijksoverheid op www.hetjuistecontract.nl.
In deze beoordeling tellen alle feiten en omstandigheden mee. Deze staan beschreven in de ‘Toelichting beoordeling arbeidsrelaties’ van de Belastingdienst. Denk aan antwoorden op vragen zoals:
Of je voor het vervangen van een zieke medewerker een zelfstandige kunt inschakelen, hangt af van de manier waarop je werkt. Voor schijnzelfstandigheid kijkt de Belastingdienst onder andere naar:
De reden voor het inhuren van zzp’ers (bijvoorbeeld piekdrukte of ziekte) is niet van belang. Maar let op: Als je een medewerker vervangt door een zelfstandige en je laat de werkzaamheden één op één overnemen, dan is dat een indicatie van loondienst.
Meer hierover lees je ook in de ‘Toelichting beoordeling arbeidsrelaties’ van de Belastingdienst.
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is een apart onderdeel van de Dienst Toeslagen van het ministerie van Financiën. UHT is speciaal opgericht voor de hersteloperatie rondom de kinderopvangtoeslag.
Het kabinet wil zo snel mogelijk recht doen aan de ouders en kinderen van de toeslagenaffaire. UHT kan schijnzelfstandigheid daardoor niet tot 0 terugbrengen. Zo ontstaat de situatie dat de Belastingdienst kan handhaven bij UHT en vanaf volgend jaar mogelijk boetes oplegt.
Weet dat het kabinet blijft werken aan het terugdringen van schijnzelfstandigheid, maar dat het ervoor zorgt dat dit geen extra vertraging oplevert voor de ouders en kinderen van de toeslagenaffaire.
Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst snappen dat het opheffen van het handhavingsmoratorium onrust oplevert. Het beëindigen van het handhavingsmoratorium gaat daarom met een zachte landing. Dit betekent:
Bron: Ministerie van Financiën, Accountancy Vanmorgen
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk