Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / false
De afgelopen vijf jaar zijn meer mensen vanuit huis gaan werken. Doet u dit ook, hoe zit het dan met de aftrek van de kosten ten laste van de winst?
Dat thuis werken populair is, blijkt uit gegevens van het CBS. In 2017 werkten ruim drie miljoen Nederlanders in min of meerdere mate thuis. Dat is bijna 37% van alle werkenden. In 2013 was dat nog ruim 34%. Bij de vrouwen wordt vooral thuisgewerkt in creatieve en taalkundige beroepen. Bij de mannen is de groep ICT’ers het grootst.
De kosten van uw werkruimte kunt u meestal niet ten laste van de winst brengen. Dit kan wel als u uw woning als ondernemingsvermogen aanmerkt. U moet deze in beginsel dan meer dan 10% zakelijk gebruiken.
Rekent u uw woning niet tot het ondernemingsvermogen of huurt u een woning, dan kunt u de kosten van uw werkruimte alleen ten laste van de winst brengen als dit een ‘zelfstandige’ werkruimte is. Dit deel van de woning moet dan over een eigen ingang en sanitair beschikken, zodat verhuren aan een willekeurige derde ook mogelijk zou zijn.
Is uw werkruimte uw enige werkruimte, dan moet u uw inkomen voor ten minste 30% in de ruimte en voor ten minste 70% in of vanuit de ruimte verdienen. Heeft u nog een andere werkruimte, bijvoorbeeld een kantoor, dan moet u uw inkomen voor ten minste 70% in de ruimte verdienen.
Voldoet u aan deze eisen, dan kunt u bij een eigen woning het voordeel dat u ten aanzien van de werkruimte in box 3 moet aangeven in aftrek brengen op de winst. Bij een huurwoning mag u een evenredig deel van de huur aftrekken. Daarnaast mag u in beide gevallen ook de kosten die normaal gesproken voor rekening van een huurder zouden komen, in aftrek brengen.
Voldoet uw werkruimte niet aan de genoemde voorwaarden, dan mag u ook de kosten van de inrichting en van de energie niet in aftrek brengen. Hierover kunt u echter wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek claimen.
De kosten van zakelijke computerapparatuur en dergelijke behoren niet tot de inrichting en mag u dus wel in aftrek brengen. Ook de daarmee verband houdende energiekosten zijn aftrekbaar.
Heeft u vragen over de aftrek van kosten voor thuiswerkers, neem dan contact met ons op.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk