Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 3 tips over de WAZO uit onze Masterclass
De Wet arbeid en zorg (WAZO) omvat verschillende betaalde en onbetaalde verlofregelingen voor medewerkers. Omdat de verschillende verlofregelingen deels verschillende voorwaarden kennen en het daarmee voor jou soms complex kan zijn, organiseerden mijn collega Melanie Wesdorp en ik onlangs de Masterclass WAZO. Met meer informatie over de voorwaarden, maar ook over het verwerken van WAZO-uitkeringen in Daywize en Nmbrs en het aanvragen van een WAZO-uitkering in het UWV-Werkgeversportaal.
Nieuwsgierig naar de inhoud? Later dit jaar organiseren we nog een Masterclass WAZO, online, dus schrijf je zeker in! Maar hier alvast 3 tips over de WAZO en verlofregelingen die er tijdens de afgelopen Masterclass uitsprongen.
Door Laura van Alst, Arbeidsjurist
Heeft een medewerker een nieuwe baan en nog recht op een deel (betaald) ouderschapsverlof, dan kan hij dit restant meenemen naar een nieuwe werkgever. Als oude werkgever ben je verplicht om op verzoek van de medewerker een verklaring af te geven, waaruit blijkt op hoeveel ouderschapsverlof de medewerker nog recht heeft. Een simpele notitie of e-mail volstaat. Kan de oude werkgever geen verklaring uitreiken, bijvoorbeeld vanwege een faillissement, dan moet de nieuwe werkgever vertrouwen op het eigen verhaal van de medewerker. Je kunt het saldo resterend ouderschapsverlof namelijk niet opvragen bij het UWV.
Het UWV kan het restant betaald ouderschapsverlof uitbetalen aan de nieuwe werkgever. Als nieuwe werkgever moet je hiervoor een betaalverzoek indienen bij het UWV. Er is geen nieuwe verlofaanvraag nodig. Het UWV berekent de hoogte van de uitkering bij de eerste aanvraag. Deze hoogte wijzigt niet meer, ook niet als de medewerker bij een nieuwe werkgever meer of minder loon krijgt. Neemt de medewerker extra weken verlof op, dan wijzigt de hoogte van de uitkering wél.
Het dashlet ouderschapsverlof in het salarissysteem Nmbrs heeft een update ondergaan. Tot voor kort kon je hierin alleen het (betaald) ouderschapsverlof verwerken. Nmbrs is nu echter zodanig uitgebreid dat je er ook het zwangerschaps- en bevallingsverlof en het aanvullend geboorteverlof in kunt verwerken en het bijzonderverlof kunt registreren.
Ben je op zoek naar een systeem waarmee je ook medewerkeraanvragen kunt doen en overzichten kunt realiseren, dan is een HR-informatiesysteem zoals Daywize wellicht iets voor jou.
Voor een zwangere medewerker die ziek wordt heeft het UWV in bepaalde gevallen een vangnetregeling. Afhankelijk van het moment van ziekte en of de ziekte verband houdt met de zwangerschap en/of de bevalling, kan dit de medewerker recht geven op een Ziektewetuitkering. Het UWV neemt in dat geval de loonkosten van jou als werkgever over. Let op! Meld de ziekmelding tijdig, in ieder geval binnen de UWV-termijnen, omdat het UWV anders een boete van maximaal € 455 oplegt.
De Sociaal Economische Raad (SER) vindt de huidige verlofregelingen van de WAZO te complex en onoverzichtelijk. Ze is voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijk verlof. Weten wat die wet inhoudt en hoe dit nieuwe verlofstelsel het jou makkelijker moet maken? Lees mijn blog ‘Wat verandert er als de nieuwe Wet maatschappelijk verlof de WAZO vervangt?’.
Laura van AlstArbeidsjuristTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.v.alst@vitaconluteijn.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk