Skip to main content
27 januari 2014

11 tips voor gezonde en productievere werknemers

Veel werknemers zijn te zwaar, en gezonde medewerkers verzuimen minder en zijn productiever. Ook werkgevers proberen overgewicht te verminderen, maar hoever mogen zij daarin gaan? 11 tips voor een gezonder personeelsbestand en dus productievere werknemers!

Steeds meer organisaties richten hun kantines gezond in, zo meldt de Volkskrant. Deze verandering illustreert de toegenomen aandacht voor gezondheid en het gewicht van de Nederlandse werknemer. Uit de recentste cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de mannen (53 procent) in 2012 overgewicht had en maar liefst 11 procent obesitas. Voor vrouwen lagen de percentages respectievelijk op 42 en 13 procent. Een BMI boven de 25 geldt als overgewicht, boven de 30 geldt als obesitas.

Gezonde kantines

Eric Janssen van cateraar Sodexo uit Capelle aan den IJssel in de Volkskrant: “Er wordt anders over gezondheid gedacht. Wij serveren elke dag 400.000 lunchklanten, dus hebben een vrij aardig beeld. De klant wil steeds vaker een gezonde lunch. Misschien omdat steeds duidelijker wordt dat een gezonde werknemer goedkoper en productiever is”.

Janssen vertelt ook dat gezonde maaltijden steeds goedkoper worden. Cateraars realiseren dit door samen te werken met de klant. De klant subsidieert vaak gezond eten en compenseert dat met duurdere ongezonde snacks.

Healthchecks

Hoever mogen werkgevers gaan bij het stimuleren van de gezondheid van werknemers? HRM-manager Adriaan Heuzinkveld van fietsenbouwer Gazelle: “Een gezonde catering, sportactiviteiten en fietsen naar het werk; ons beleid is langzaam uitgebreid. Inmiddels hebben we ook een heel actieve bedrijfsarts. Die pikt signalen vanuit werknemers op, maar heeft ook een open spreekuur”. Daarnaast biedt Gazelle tweejarige healthchecks aan.

Tips die lijden tot productievere werknemers!

 1. Zorg voor gevarieerde, gezonde en betaalbare maaltijden in bedrijfsrestaurants.
 2. Ga lunchwandelen.
 3. Stimuleer fietsen: zorg voor een fietsenstalling en eventueel ook een douche op het werk.
 4. Verstop de trap niet achter de lift.
 5. Beweeg regelmatig. Dat voorkomt meer dan alleen overgewicht.
 6. Zet de printer niet naast de computer.
 7. Vergader kort en staand.
 8. Bel lopend.
 9. Stel een betrokken bedrijfsarts en psycholoog aan.
 10. Pak overgewicht aan met humor, stigmatiseren werkt niet.
 11. Doe medische keuringen en geef leefstijladvies.

Omgaan met overgewicht op de werkvloer

Handvatten voor de werkgever om invloed uit te oefenen op de leefstijl van werknemers met overgewicht! Overgewicht is economisch gewicht. Nederland is een land met welvaart, maar welvaart brengt ook problemen met zich mee. De gevolgen hiervan zijn een stijgende trend in overgewicht en obesitas.

 

Bron: hrpraktijk.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?