Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / 10 tips voor duurzaamheid in het mkb
Wist je dat duurzaamheid gaat over meer dan het milieu? Sociale aspecten en goed bestuur zijn net zo belangrijk. Zeker als je vragen krijgt vanuit je keten van leveranciers of afnemers, omdat zij CSRD-plichtig zijn of vanuit beleid voorkeur geven aan duurzame samenwerkingspartners. Daarom 10 tips voor duurzaamheid, waarmee je ook in het mkb verder komt.
Misschien werk je al aan duurzaamheid in je bedrijf en bedrijfsvoering. Verstandig, want ook al hoef je er misschien (nog) niet over te rapporteren via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het kan zijn dat je er vragen over krijgt vanuit jouw keten. Upstream van leveranciers of downstream van zakelijke maar ook particuliere afnemers.
Hoe kun je in het mkb nou stappen zetten als het gaat om duurzamer werken en leveren? En dan niet alleen op het gebied van milieu, maar ook als het gaat om sociale en bestuurlijke aspecten, dus de 3 ESG’s van de CSRD? 10 tips voor duurzaamheid.
1. Energie-efficiëntie >> Verminder je energieverbruik met bijvoorbeeld led-verlichting, energie-efficiënte apparaten en slimme thermostaten. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar bespaart ook nog eens energiekosten. En als je dan efficiënter gaat ondernemen, zorg dan ook dat je de nieuwe data naast de oude kunt leggen. Dan kun je kijken en vergelijken.
2. Afvalbeheer en recycling >> Moedig het minimaliseren van afval aan door herbruikbare materialen te gebruiken, minder of niet te printen, digitale in plaats van papieren visitekaartjes te gebruiken en niet meer met giveaways te werken. En ga voor recycling van papier, plastic en elektronica.
3. Duurzame inkoop >> Kies voor leveranciers die duurzame producten aanbieden en let op keurmerken zoals Fairtrade of FSC voor producten zoals koffie, thee, en papier.
4. Mobilititsplan >> Stimuleer medewerkers om met de fiets, openbaar vervoer of carpoolend naar het werk of zakelijke afspraken te gaan. En maak gebruik van bijvoorbeeld subsidies, maar creëer ook faciliteiten zoals een fietsenstalling, fietsplan, fietskilometervergoeding, ov-abonnement of deelauto.
5. Diversiteit en inclusie >> Maak en leef beleid en een bedrijfscultuur waarbinnen iedereen elkaar respecteert en gelijke kansen krijgt, ongeacht geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, of seksuele oriëntatie.
6. Medewerkersbetrokkenheid en -welzijn >> Heb oog voor de mens en kijk wat er binnen de werkzaamheden in jouw bedrijf mogelijk is qua flexibele werkuren, thuiswerken, en activiteiten voor fysiek maar ook mentaal welzijn. Dus bijvoorbeeld samen sporten of een sportschoolabonnement met korting, maar ook dingen die bijdragen aan goed kunnen ontspannen en slapen.
7. Opleiding en ontwikkeling >> Investeer in de ontwikkeling van medewerkers door regelmatige trainingen en workshops aan te bieden die gericht zijn op zowel professionele als persoonlijke groei.
8. Transparante communicatie >> Houd medewerkers op de hoogte van bedrijfsdoelen, -strategieën en -prestaties en werk aan een betrokken cultuur waarin iedereen ruimte voelt om open en eerlijk te zijn.
9. Ethiek en compliance >> Implementeer een duidelijke gedragscode en procedures voor het melden van onethisch gedrag en zorg dat alle medewerkers hiervan op de hoogte zijn.
10. Betrokkenheid bij de gemeenschap >> Neem initiatieven die een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap, zoals het ondersteunen van lokale goede doelen, het organiseren van vrijwilligersdagen of het sponsoren van lokale evenementen.
Waarom je tijd, energie en financiële middelen in deze tips voor duurzaamheid wilt investeren? De voordelen zijn er echt:
En ja, je draagt je steentje bij aan de wereld en samenleving. Omdat dat het juiste is om te doen.
Heb je trouwens het blog van Mkb-accountant Wouter Keus al gelezen? Hij vertelt over wat hem opvalt over duurzaamheid in het mkb in zijn dagelijkse praktijk.
Actueel
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Brieven Belastingdienst over box 3 en IB 2019 – Wat moet of kun je daarmee?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk