Skip to main content
9 september 2024

Duurzaamheid in het mkb – Accountant Wouter over vragen en kansen

‘Duurzaamheid’ is niet meer weg te denken is. Je hoort de term constant en overal: op televisie, in politieke debatten en zelfs langs de lijn van het voetbalveld. Maar wat betekent duurzaamheid in het mkb? En wat moet of kun je met de CSRD? Ik heb 4 vragen voor je beantwoord en de voordelen op een rij gezet.

Door Wouter Keus, Accountant

1. Leeft duurzaamheid in het mkb al?

In de praktijk lijkt het erop dat duurzaamheid nog niet echt leeft onder mkb-ondernemers. Zonde vinden mijn collega’s en ik. De meest gehoorde reactie als we ernaar vragen: ‘Dat komt wel als ik er vragen over krijg.’ Maar ondernemers, pas beginnen met duurzaamheid in het mkb als je er vragen over krijgt, ben je dan niet te laat? Ga je dan geen omzet mislopen of zelfs kwijtraken? Wij zeggen dan: Duurzaamheid is er en blijft. Dan kun je er maar beter de vruchten van plukken en kansen mee grijpen. Want dat kan. Dus ga er júist nu al mee bezig.

2. De CSRD is er niet voor het mkb toch?

Kijken we naar duurzaamheidsregelgeving dan is daar de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn voor duurzaamheidsverslaglegging. Deze richtlijn maakt de impact van het bedrijfsleven op mens en milieu inzichtelijk. Vanaf 2025 moeten grote(re) bedrijven voldoen aan deze richtlijn en rapporteren over hun doen en laten als het gaat om milieu, sociale aspecten en bestuur, inclusief informatie over de keten van leveranciers en afnemers waarmee ze zakendoen. En accountants en andere CSRD-specialisten controleren deze CSRD-rapportages.

Ben jij leverancier of afnemer van deze grote bedrijven, dan kun je dus met het oog op de keten ook als (klein) mkb-bedrijf vragen verwachten. En kijk ook niet op van eisen: er zullen bijvoorbeeld CSRD-plichtige bedrijven zijn die alleen nog maar met duurzame partners willen werken. En datzelfde geldt voor steeds meer zakelijke klanten en consumenten. Door hierop voorbereid te zijn, zeker als je concurrent dat (nog) niet is, maak je je bedrijf interessanter en neemt je kans op groei toe.

Voor wie wil: Voor het mkb komt er een vrijwillige light-versie van de CSRD. De vragen en regelgeving zijn nog niet bekend, maar zullen waarschijnlijk betrekking hebben op de medewerkers en de uitstoot van je onderneming.

3. Duurzaamheidsregistratie: Waar begin je?

Wil je starten met het registreren van je duurzaamheidsimpact, dan is een berekening van je CO2-voetprint een goed startpunt. Een CO2-voetprint gaat in principe over de hele keten waarin je je begeeft en is verdeeld in 3 scopes:

  1. Directe emissies (van eigen installaties, machines, vervoermiddelen, etc)
  2. Indirecte emissies (voornamelijk van elektriciteit die je organisatie gebruikt)
  3. Emissies van ingekochte (upstream) of verkochte (downstream) producten

Vanuit scope drie kun je dus vragen verwachten en is inzicht in je eigen uitstoot cruciaal.

Onderschat een berekening van je CO2-voetprint trouwens niet. Ook wijzelf zijn ermee gestart en het is een uitdaging, vooral het verkrijgen van de juiste informatie. Dus ook daarom: start nú met duurzaamheid in het mkb, des te sneller heb je helder waar je tegenaan loopt en kun je werken aan oplossingen. En des te sneller heb je een sterke basis waarmee je vragen uit je keten gefundeerd kunt beantwoorden.

4. Wat heb je aan duurzaamheid in het mkb?

Starten met het berekenen van je CO2-voetprint of inrichten en doorvoeren van een duurzaamheidsbeleid maakt je direct bewuster van je impact, maar heeft ook mooie neveneffecten:

  • Je wordt een aantrekkelijkere partner voor grote bedrijven en de overheid
  • Je wordt aantrekkelijker als werkgever (zeker jongere generaties zoeken steeds bewuster een werkgever die oog heeft voor de ESG’s: Environment, Social en Governance)
  • Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om duurzamer te organiseren en opereren (waarbij alle kleine beetjes helpen)

En weet je, je kunt tijdens het opstellen van je CO2-voetprint ook ontdekken dat je als bedrijf al meer doet aan duurzaamheid dan je dacht. Dat hadden we zelf en gaf ons extra motivatie om ermee verder te gaan.

Meer weten over duurzaamheid in het mkb?

Ideeën opdoen voor meer duurzaamheid in jouw mkb-bedrijf? Lees dan het artikel 10 tips voor duurzaamheid in het mkb. En wil je nou specifiek meer weten over de CSRD en duurzaamheidsverslaglegging? Ga naar onze CSRD-pagina of bel of mail mij of een van mijn collega’s. Als mkb-accountant help ik je graag met strategisch of juist operationeel advies. En onze CSRD-specialisten staan ook voor je klaar.

Wouter Keus

Wouter Keus

Accountant
T +31 (0)6 1316 7359
E w.keus@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?