Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij als werkgever daar slimme verbeterpunten uithaalt die je bedrijf veiliger én gezonder maken.
Door Willeke Kraus, casemanager
Ik krijg regelmatig vragen van werkgevers: “Wat houdt een RI&E precies in? Wat komt er kijken bij zo’n dag? En wat moet ik eigenlijk regelen?” Dan is het handig als ik niet alleen de theorie ken, maar ook de praktijk heb meegemaakt.
Daarom liep ik mee bij een bedrijf in Varsseveld dat werkt met technische installaties, gevaarlijke stoffen en hoge kwaliteitseisen.
Wat ik daar zag en hoorde, verraste me. Het was geen vinklijstje. Het was een diepgaand proces waarbij veiligheid, gezondheid én werkdruk aan bod kwamen.
Vooraf had ik me goed voorbereid: ik bekeek hun website, verzuimcijfers en mogelijke risico’s zoals gevaarlijke stoffen. Er waren meerdere partijen bij betrokken: een veiligheidskundige, arbeidshygiënist, kwaliteitsmedewerker en ikzelf als casemanager.
Tijdens de dag observeerde ik hoe de veiligheidskundige scherpe vragen stelde, alles inspecteerde en het hele pand doorging met oog voor detail. Ze werkte met een vooraf gedeelde checklist, zodat alle risico’s systematisch konden worden beoordeeld.
Wat mij opviel? Ze ziet alles. Ze hoort, ruikt, vraagt door om zo tot een betrouwbaar en compleet beeld van de risico’s te komen.
Daarnaast viel me op hoeveel aandacht er was voor psychosociale arbeidsbelasting, zoals stress en werkdruk. Die elementen worden soms vergeten, maar hebben grote impact op het functioneren van medewerkers. Juist dat maakt de RI&E zo waardevol voor duurzame inzetbaarheid.
En misschien wel het belangrijkste: het helpt je vooruit. Niet alleen omdat je voldoet aan je wettelijke verplichting, maar omdat je werkt aan een gezonde organisatie.
Doordat ik zelf meeliep, kan ik beter inschatten welke risico’s impact hebben op verzuim en duurzame inzetbaarheid. Dat helpt mij (en jou) om gerichter te handelen. Bijvoorbeeld bij signalen van stress, hoge meldingsfrequentie, of terugkerende klachten. Samen kom je sneller tot de kern.
Een RI&E geeft je controle over risico’s en laat zien waar je kunt verbeteren, voordat problemen ontstaan. Door samen te werken met experts haal je meer uit het proces dan alleen een vinkje op de checklist. Je investeert in veiligheid, gezondheid en toekomstbestendigheid.
Overweeg dan eens om een casemanager mee te laten kijken tijdens het RI&E-traject. Het levert vaakverrassende inzichten op en het versterkt de samenwerking achteraf. Bel of mail gerust. Mijn collega’s en ik denken graag met je mee hoe je jouw RI&E praktisch en effectief maakt.
Casemanager Preventie & Verzuim Tel: +31 (0)316 740 115 E-mail: willekekraus@vitaconluteijn.nl
Actueel
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk