Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement.
De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 kunt doorgeven: het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (hierna: OWR). De OWR is naar verwachting in juli 2025 beschikbaar. Zodra het formulier OWR beschikbaar is heb je een termijn van 26 weken om het in te dienen.
Volgens de Hoge Raad moeten zowel positieve als negatieve gerealiseerde en ongerealiseerde rendementen worden meegenomen bij de bepaling van het werkelijk rendement, zonder hierbij rekening te houden met het heffingsvrij vermogen. Denk hierbij aan:
Betaalde (onderhouds)kosten kunnen niet in mindering worden gebracht op het werkelijk rendement. De betaalde rente is daarentegen wel aftrekbaar (boeterente niet).
Bij minderjarige kinderen moet ook het werkelijk rendement van hen worden opgegeven in de OWR bij de ouders.
De Belastingdienst verstuurt voor elk jaar dat het werkelijk rendement mag worden doorgegeven een aparte brief. Op de Box 3-pagina van de Belastingdienst lees je op basis waarvan dit is bepaald.
Of het zinvol is om de OWR in te dienen, verschilt per situatie.
En goed om te weten: het gaat om het totale werkelijke rendement ten opzichte van het totale forfaitaire inkomen in een jaar; de Belastingdienst kijkt dus niet per vermogensbestanddeel.
De Belastingdienst vraagt per vermogensbestanddeel om andere gegevens. Op de Box 3-pagina van de Belastingdienst vind je overzichtelijk per vermogensbestanddeel welke gegevens nodig zijn om het werkelijke rendement te bepalen.
We begrijpen dat je wilt weten of het verzamelen van bovengenoemde gegevens voor jou van belang is. Daarom geven we je graag duidelijkheid: wij vullen de OWR niet op eigen initiatief voor je in. We beschikken namelijk niet over de meeste van de benodigde gegevens. Bovendien zijn de to do’s tijdrovend en dat zou hoge kosten voor jou met zich meebrengen. Wil je toch graag extra hulp? Dan zijn we er uiteraard. Bel of mail ons gerust.
Wanneer wij een definitieve aanslag van je ontvangen, kijken we alvast (globaal) naar het werkelijk rendement en stemmen met je af wat te doen. Hebben we jouw aanslag niet, dan is het belangrijk om zelf tijdig in actie te komen. Heb je daarbij hulp nodig, laat het ons dan weten.
De Belastingdienst is begonnen met het opleggen van definitieve aanslagen IB 2021 met box 3-vermogen. Dit in verband met het verjaren van de termijn waarbinnen de Belastingdienst een definitieve aanslag moet opleggen. Ontvang je een definitieve aanslag IB 2021 van de Belastingdienst? Beoordeel dan zo snel mogelijk of het werkelijke rendement voordeliger is dan het forfaitaire rendement. De bezwaartermijn is namelijk maar 6 weken!
Neem gerust contact op. Wij denken graag met je mee.
Actueel
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Per 1 juli 2025 veranderen deze regels voor HR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk