Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij als werkgever daar slimme verbeterpunten uithaalt die je bedrijf veiliger én gezonder maken.
Door Willeke Kraus, casemanager
Ik krijg regelmatig vragen van werkgevers: “Wat houdt een RI&E precies in? Wat komt er kijken bij zo’n dag? En wat moet ik eigenlijk regelen?” Dan is het handig als ik niet alleen de theorie ken, maar ook de praktijk heb meegemaakt.
Daarom liep ik mee bij een bedrijf in Varsseveld dat werkt met technische installaties, gevaarlijke stoffen en hoge kwaliteitseisen.
Wat ik daar zag en hoorde, verraste me. Het was geen vinklijstje. Het was een diepgaand proces waarbij veiligheid, gezondheid én werkdruk aan bod kwamen.
Vooraf had ik me goed voorbereid: ik bekeek hun website, verzuimcijfers en mogelijke risico’s zoals gevaarlijke stoffen. Er waren meerdere partijen bij betrokken: een veiligheidskundige, arbeidshygiënist, kwaliteitsmedewerker en ikzelf als casemanager.
Tijdens de dag observeerde ik hoe de veiligheidskundige scherpe vragen stelde, alles inspecteerde en het hele pand doorging met oog voor detail. Ze werkte met een vooraf gedeelde checklist, zodat alle risico’s systematisch konden worden beoordeeld.
Wat mij opviel? Ze ziet alles. Ze hoort, ruikt, vraagt door om zo tot een betrouwbaar en compleet beeld van de risico’s te komen.
Daarnaast viel me op hoeveel aandacht er was voor psychosociale arbeidsbelasting, zoals stress en werkdruk. Die elementen worden soms vergeten, maar hebben grote impact op het functioneren van medewerkers. Juist dat maakt de RI&E zo waardevol voor duurzame inzetbaarheid.
En misschien wel het belangrijkste: het helpt je vooruit. Niet alleen omdat je voldoet aan je wettelijke verplichting, maar omdat je werkt aan een gezonde organisatie.
Doordat ik zelf meeliep, kan ik beter inschatten welke risico’s impact hebben op verzuim en duurzame inzetbaarheid. Dat helpt mij (en jou) om gerichter te handelen. Bijvoorbeeld bij signalen van stress, hoge meldingsfrequentie, of terugkerende klachten. Samen kom je sneller tot de kern.
Een RI&E geeft je controle over risico’s en laat zien waar je kunt verbeteren, voordat problemen ontstaan. Door samen te werken met experts haal je meer uit het proces dan alleen een vinkje op de checklist. Je investeert in veiligheid, gezondheid en toekomstbestendigheid.
Overweeg dan eens om een casemanager mee te laten kijken tijdens het RI&E-traject. Het levert vaakverrassende inzichten op en het versterkt de samenwerking achteraf. Bel of mail gerust. Mijn collega’s en ik denken graag met je mee hoe je jouw RI&E praktisch en effectief maakt.
Casemanager Preventie & Verzuim Tel: +31 (0)316 740 115 E-mail: willekekraus@vitaconluteijn.nl
Actueel
Wat is een PAGO? En waarom is dit belangrijk voor goed werkgeverschap?
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk