Skip to main content
14 juni 2021

Wijziging wet drempelbedragen voor verkoop particulieren in Europa & Unieregeling

Vanaf 1 juli 2021 verandert het drempelbedrag voor afstandsverkopen in Europa, waardoor de heffing van btw ook verandert voor de afstandsverkopen. Afstandsverkopen zijn verkopen aan particulieren en ondernemers zonder btw-nummer, die gevestigd zijn in EU-landen.

Huidige situatie (tot 1 juli 2021)

Tot en met 1 juli 2021 mag bij afstandsverkopen binnen de EU, met uitzondering van diensten, Nederlandse btw op de factuur worden gezet, zolang de verkopen in het desbetreffende jaar onder het drempelbedrag blijven van het land waar de ondernemer is gevestigd. Wanneer de verkopen boven het drempelbedrag uitkomen in een bepaald land, dan moet de ondernemer zich in het desbetreffende land voor de btw registreren.

Daarnaast moet het btw-tarief dat in dat land geldt, worden berekend op de factuur én moet er een btw-aangifte gedaan worden in het land waar het drempelbedrag is overschreden. Het drempelbedrag is tot en met 1 juli 2021 verschillend per land.

Nieuwe situatie (na 1 juli 2021)

Na 1 juli 2021 verandert het drempelbedrag naar € 10.000 voor alle afstandsverkopen, zowel voor producten als diensten. Daarnaast geldt het drempelbedrag niet meer per land, maar voor alle landen samen. Hierdoor wordt het drempelbedrag sneller bereikt.

Ook na 1 juli 2021 mag je als ondernemer, als je onder het drempelbedrag van € 10.000 blijft, Nederlandse btw op de facturen berekenen. Wanneer je het drempelbedrag hebt bereikt, dan zou je jezelf, in theorie, voor de btw moeten registreren in alle EU-landen waar je afstandsverkopen hebt verricht. Daarnaast moet het btw-tarief worden berekend dat in het desbetreffende land geldt en moet er een btw-aangifte ingediend worden in dat land.

Unieregeling

Gezien de hoeveelheid werk die dit met zich mee zou brengen, heeft de Belastingdienst de zogenaamde “Unieregeling” in het leven geroepen. Deze kan gebruikt worden vanaf 1 juli 2021 om de buitenlandse omzetbelasting van particulieren en ondernemers zonder btw-nummer binnen de EU af te dragen. Voor de Unieregeling moet je je onderneming aanmelden via de portal van de Belastingdienst.

Met de Unieregeling kun je als ondernemer, via de Nederlandse Belastingdienst, in andere EU-landen verschuldigde btw aangeven en afdragen, zonder dat je je in alle EU-landen hoeft te registreren. Belangrijk is dat de diverse btw-codes, voor de verschillende EU-landen, vóór 1 juli in je administratie zijn ingesteld. Zo kun je vanaf dat moment meteen een goede start maken met de nieuwe regeling.

In de administratiepakketten moeten dus nu, naast de Nederlandse btw-codes, ook de btw-codes voor alle EU-landen waar je goederen of diensten levert aan particulieren of ondernemers zonder btw-nummer, ingesteld worden.

Na het indienen van je aangifte, zorgt de Belastingdienst ervoor dat de verschuldigde btw aan de desbetreffende EU-landen wordt betaald. In het nieuwe systeem kan de voorbelasting helaas niet worden teruggevraagd. Wanneer er buitenlandse btw in rekening is gebracht, dan moet dit teruggevraagd worden via een teruggaafverzoek buitenlandse btw.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Unieregeling of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Onze adviseurs staan voor je klaar.

Terug

Nog niet uitgelezen?