Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wetsvoorstel startupregeling Box 3: wat zijn de fiscale gevolgen?
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat val van het kabinet niets verandert aan de inhoud, maar wel vertraging zal betekenen.
In het wetsvoorstel voor de Wet werkelijk rendement Box 3 staat dat bedrijven alleen nog kunnen profiteren van de beoogde startupregeling Box 3 als zij voldoen aan 4 duidelijke voorwaarden:
Deze inhoudelijke toets vervangt de huidige, meer formele definities op basis van leeftijd of omvang. De overheid wil zo belastingvoordelen richten op échte startups, met duurzame groeiambities.
In de voorgestelde startupregeling Box 3 moet je als ondernemer een aanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bij goedkeuring krijg je een startupbeschikking met een geldigheid van 8 jaar en daarna te verlengen met steeds 5 jaar.
Je kunt voor de startupregeling Box 3 online een startupbeschikking aanvragen bij de RVO:
1. Log in bij Mijn RVO > Let op: je hebt eHerkenning niveau 3 nodig 2. Start een nieuwe aanvraag > Kies ‘Nieuwe aanvraag’ en daarna ‘Startup beschikking Box 3’ 3. Vul de beslismodule in 4. Upload bewijsstukken die laten zien dat je voldoet aan de vier criteria (innovatie, groeiplan, rechtsvorm, financiële gezondheid) 5. Ontvang de beschikking
De formele beschikking is cruciaal voor toepassing van de startupregeling in Box 3 en voor de toekomstige aandelenoptieregeling vanaf 2027.
Het wetsvoorstel regelt dat beleggers in een erkende startup (met RVO-beschikking) niet jaarlijks belast worden op het forfaitaire rendement, maar pas bij realisatie van de waardestijging (vermogenswinstbelasting).
Zodra een onderneming niet langer onder de startupdefinitie valt – bijvoorbeeld bij beursgang of overname – wordt het rendement vanaf dat moment wel belast.
Let op: dit geldt dus pas als het voorstel wordt aangenomen en in werking treedt, op z’n vroegst per 1 januari 2028.
Ook de aandelenoptieregeling voor medewerkers wordt volgens het wetsvoorstel aangepast. De startupdefinitie bepaalt dan of je medewerkers belastingheffing op aandelenopties kunnen uitstellen tot verkoop van de aandelen.
De regeling is onderdeel van het bredere Box 3-traject, maar staat gepland om eerder in te gaan, namelijk per 2027. Dit is nog afhankelijk van parlementaire goedkeuring en uitvoerbaarheid.
Hoewel de contouren van de startupregeling helder zijn, is het nog onderdeel van een wetsvoorstel. De Tweede Kamer moet het voorstel nog behandelen, waarna het naar de Eerste Kamer gaat. Ook moeten er nog uitvoeringstoetsen plaatsvinden en moet de RVO de praktische kant uitwerken.
Door de val van het kabinet op 3 juni 2025 kan de behandeling vertraging oplopen. Toch is de verwachting dat de inhoudelijke lijn in stand blijft, gezien de brede politieke steun voor een gerichte stimulering van echte startups.
Bron: Accountancy Vanmorgen
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk