Skip to main content
26 maart 2025

Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?

De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij.

1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers

Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde aanpassingen uit het Omnibus-pakket, maar gaat een en ander door, dan zal het aantal CSRD-plichtige organisaties drastisch verminderen. Het Omnibus-pakket stelt een criterium voor van meer dan 1.000 medewerkers. De omzetgrens van 450 miljoen euro is verdwenen. Dit zorgt voor een flinke administratieve lastenverlichting bij veel ondernemingen.

2. Rapportage uitgesteld: eerste verslag in 2027

Bedrijven die vanaf 2025 zouden moeten rapporteren, krijgen op basis van het Omnibus-pakket 2 jaar extra tijd. Het eerste verslagjaar schuift op naar 2027. Omdat ook de rapportage-inhoud nog verandert, is het nu lastig om je goed voor te bereiden. Houd daar dus rekening mee in je planning.

3. VSME voor ketenplicht

Veel mkb-ondernemingen hebben directe klanten of leveranciers die wél nog onder de CSRD vallen. Ben jij zo’n ‘tier-1’ leverancier? Dan moet je misschien toch gegevens aanleveren — ook al ben je zelf niet CSRD-plichtig. In dat geval gebruik je de VSME-standaard (Voluntary Standard for Small and Medium Enterprises) om te rapporteren.

Ook als je uit eigen beweging ervoor kiest om te (blijven) rapporteren over je duurzaamheidsprestaties kun je de VSME-standaard gebruiken. Deze eenvoudiger en minder uitgebreid dan de ESRS-standaarden (European Sustainability Reporting Standards). De EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) heeft toegezegd om hiervoor tooling beschikbaar te stellen, onder meer in Excel.

Bron: SRA

Terug

Nog niet uitgelezen?