Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vervallen van wettelijke vakantiedagen per 1 juli
Volgens artikel 7:640a Burgerlijk Wetboek vervallen de wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Dat betekent dus dat de wettelijke vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, uiterlijk op 1 juli 2022 moeten zijn opgenomen. Als de vakantiedagen dan nog niet zijn opgenomen, vervallen ze.
Elke medewerker heeft recht op vier weken vakantie op jaarbasis. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Indien een medewerker in de loop van het jaar in dienst komt, worden de wettelijke vakantiedagen naar rato berekend.
In een individuele arbeidsovereenkomst of in een cao is vaak vastgesteld dat de medewerker recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen en bij de toekenning daarvan kan worden afgeweken van de wettelijke regeling.
Wettelijke vakantiedagen vervallen dus zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Wettelijke vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, moeten dus uiterlijk op 1 juli 2022 zijn opgenomen, anders vervallen ze. Dit lijkt volgens het wetsartikel een automatisch proces, maar is dat wel zo?
‘Nee’, is het antwoord. Het Europese Hof van Justitie heeft in 2018 in het Max-Planck arrest bepaalt dat de werkgever verplicht is om zijn medewerkers tijdig en duidelijk schriftelijk te informeren over de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen en over de consequenties van het niet tijdig opnemen van de vakantiedagen. De werkgever moet dit te allen tijde uitvoeren, ook wanneer verwacht kan worden van een medewerker dat hij of zij bekend is met de wettelijke regeling. Indien de werkgever dit nalaat of gebrekkig uitvoert, behouden de medewerkers hun recht op de wettelijke vakantiedagen na het verstrijken van de vervaltermijn. De wettelijke vakantiedagen verjaren dan pas na vijf jaar, met als ingangsdatum het jaar van opbouw.
De verjaringstermijn van vijf jaar geldt ook als een medewerker redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld in verband met drukte in een organisatie. Dit mag overigens niet te snel worden aangenomen. Ook zieke medewerkers kunnen bijvoorbeeld gewoon vakantie opnemen, zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd aan de medewerker. Tijdens vakantie is de zieke medewerker hiervan vrijgesteld.
Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar die begint te lopen na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen over 2022 komen dus op 31 december 2027 te verjaren. Verjaringstermijnen kunnen in tegenstelling tot vervaltermijnen worden opgeschort. Medewerkers kunnen een brief schrijven aan de werkgever waarin zij aangeven aanspraak te willen blijven maken op de bovenwettelijke vakantiedagen die komen te verjaren. Dan begint er weer een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
ATV-dagen vallen niet onder de regelgeving ten aanzien van vakantiedagen. Het is daarom wel mogelijk om ATV-dagen na een bepaalde tijd te laten vervallen.
Het is voor werkgevers dus van belang dat zij hun medewerkers te allen tijde vóór 1 juli 2022 schriftelijk informeren over de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen. Als je dit als werkgever niet doet of de medewerkers onvoldoende informeert, behouden zij hun recht op de wettelijke vakantiedagen en verjaren zij pas na vijf jaar.
Wil je meer weten over het verjaren van vakantiedagen en wat dit voor jouw organisatie en medewerkers betekent? Neem dan contact op met onze specialisten, zij vertellen je er graag meer over.
Actueel
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Brieven Belastingdienst over box 3 en IB 2019 – Wat moet of kun je daarmee?
Vrije ruimte WKR 2024 ook voor personeelsuitje 2025?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
Per 2026 gaat de btw-herzieningsregeling mogelijk ook gelden voor diensten aan onroerend goed, zoals verbouwingen, die meer dan € 30.000 kosten. Hoe zit het dan met je btw-aftrek? En hoe werkt btw-herziening eigenlijk überhaupt en hoe zit het met de herzieningstermijnen? Fiscalist Tarik heeft de belangrijkste punten voor je samengevat en geeft tips. Door Tarik […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk