Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / 10 lessen voor veerkrachtig leiderschap in tijden van crisis
Of je nou een krant openslaat of het nieuws op een andere manier verneemt: het woord ‘crisis’ lijkt steeds vaker in de mond te worden genomen. Corona, stikstof, klimaat, woningen, asielzoekers, gas, kinderopvang, Schiphol, de lijst wordt elk jaar langer. Je kunt je afvragen wat eigenlijk een crisis is? Misschien vergroten we de normale problemen van deze tijd alleen maar uit.
Feit is dat we als individu maar ook als groep, in welke vorm dan ook, steeds flexibeler op veranderingen moeten leren inspelen. Sommige mensen, groepen en organisaties zijn daar al heel handig in geworden. Voor lokale overheden, die opgebouwd zijn rondom regelgeving en democratische principes met een bijbehorende eigen dynamiek van overleg, compromissen, inspraak, verantwoording, verslaglegging en beperkte budgetten is het niet gemakkelijk om die flexibiliteit of die veerkracht te ontwikkelen of te tonen. Toch is het noodzakelijk om daarin stappen te zetten.
Er is veel onderzoek gedaan naar veerkracht en het inspelen op veranderingen die een continu karakter lijken te krijgen. We zullen je in dit korte artikel niet vermoeien met onderzoeksrapporten, maar hebben 10 belangrijke ‘lessen’ op een rij gezet.
1. Stimulerend leiderschap
Haal het beste in elkaar naar boven. Probeer de talenten en de diversiteit die binnen het team en de afdeling aanwezig zijn te verzilveren. Dat vraagt om talent-georiënteerd en stimulerend leiderschap.
2.Helderheid creëren
Creëer helderheid, in wat er allemaal speelt in de wereld, in de gemeente en in andere relevante organisaties. Beperk je niet tot hetgeen er binnen de muren van de afdeling gebeurt.
3.Dilemma’s aanvaarden
Leer omgaan met dilemma’s, in jezelf, in jouw team en in jouw organisatie. Dat doe je door te aanvaarden dat ze er zijn, dilemma’s niet te versimpelen en door te beseffen dat ze niet altijd gemakkelijk op te lossen zijn.
4.Onderdompelend leren
Ontwikkel de vaardigheid om je onder te dompelen in nieuwe (technologische) ontwikkelingen en te leren, al doende. Door de snelheid waarmee veranderingen zich voltrekken heb je die vaardigheid hard nodig, als professional én als leider.
5.Alles verandert
Heb oog voor natuurwetteen zoals die van groei en verval. Alles verandert voortdurend zoals in de seizoenen.
6.Leer spanning verdragen
Wuif spannende situaties niet weg, bied kalmte waar verschillen overheersen of communicatie verbroken dreigt te worden. De spanning is vaak nodig om te leren en naar een volgende ontwikkelfase te komen. Help ook de collega’s met die spanning om te gaan.
7.Waardegedreven leiderschap
Leiderschap dient in toenemende mate waarde gedreven te zijn. Leiders worden daarop aangesproken, dienen bereid te zijn zich te verantwoorden. Ze dienen bescheiden te zijn, en goed te luisteren. Het mandaat voor het handelen wordt niet ontleend aan status en positie, maar aan persoonlijkheid en aan concreet handelen.
8.Korte leercycli opzetten
Zorg voor snelle leercycli. Door proeftuinen of pilots in te richten kan flexibel worden ingesprongen op wat zich aandient. Fouten of mislukkingen horen daarbij. Wie niet durft te falen zal moeilijk leren.
9.Wisselende teams samenstellen
Creëer wisselende teams rondom uitdagingen die zich aandienen. Zo kan slim gebruik gemaakt worden eenieders ervaring en vakmanschap en leren collega’s over de muren van de eigen afdeling heen te kijken.
10.Gezamenlijke grond creëren
Probeer zo veel mogelijk gezamenlijkheid te creëren. Daar waar het gaat om een groter goed, bijvoorbeeld geluk en gezondheid van mensen, is het van belang dat kennis en kunde worden gedeeld en altijd naar samenwerking wordt gezocht.
Loop de lessen eens langs? Hoe veerkrachtig is jouw team of jouw organisatie?
Wij helpen je graag verder. Bel of mail ons en laten we samen eens sparren wat voor jouw organisatie en medewerkers werkt.
Actueel
Uitkomst Webmodule beoordeling arbeidsrelatie is niet juridisch houdbaar
Betaal voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2025 niet te vroeg
Interview Salaris Vanmorgen met Matthijs Koppelaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk