Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Toekomstbestendig werkgeverschap? Ontdek waarom een ontwikkelcyclus dan onmisbaar is
Van klassieke gesprekscycli met functionerings- en beoordelingsgesprekken toen, naar geïntegreerde leer- en ontwikkelprogramma’s met ontwikkelcycli anno nu. Het past binnen de trend van mensgerichtheid en helpt werkgevers om bestaand talent te boeien en binden en nieuw talent aan te trekken. En dat zorgt dan weer voor continuïteit en kwaliteit, onmisbare factoren voor duurzaam succes. Maar wat is dat nou, zo’n ontwikkelcyclus? Hoe zet je zoiets op? En hoe kun je jouw systeem verder versterken?
Door Zhané van Limburg, HR-consultant
Er is een verschuiving merkbaar. Steeds meer werkgevers zetten hun klassieke gesprekscyclus, met functionerings- en beoordelingsgesprek, om naar een werkomgeving waarbinnen medewerkers een leven lang leren en ontwikkelen. Met een ontwikkelcyclus bestaande uit leer- en ontwikkelingsprogramma’s geïntegreerd in het beleid en de organisatiecultuur. Dit omdat aandacht voor persoonlijke en vaktechnische ontwikkeling bewezen bijdraagt aan het binden en boeien van medewerkers en daarmee aan duurzaam succes voor een organisatie.
Met een ontwikkelcyclus richt je je op de continue professionele en persoonlijke groei van medewerkers binnen jouw organisatie. In plaats van een jaarlijks beoordelingsgesprek waarin je vooral terugblikt en beoordeelt, is een ontwikkelcyclus toekomstgericht en een doorlopende dialoog tussen een medewerker en diens leidinggevende.
Het doel? Het ontdekken van ontwikkelmogelijkheden, carrièredoelen en het potentieel van de medewerker om te groeien binnen of zelfs buiten zijn huidige functie. En mogelijkheden creëren voor het versterken van vaardigheden, competenties en leerervaringen die daarvoor nodig zijn.
De medewerker neemt hierin zelf de regie en jij als werkgever faciliteert en stimuleert.
Elk gesprek binnen de cyclus draagt bij aan een persoonlijk ontwikkelplan dat past bij de ambities van de medewerker en waar mogelijk ook bij je strategische organisatiedoelen.
Regelmatige, constructieve feedforward, waarbij je zowel successen als verbeterpunten bespreekt.
Leidinggevenden fungeren als coaches die medewerkers niet alleen begeleiden en ondersteunen, maar ook uitdagen en stimuleren om hun grenzen te verleggen.
Stimuleren van zelfreflectie bij medewerkers.
Als leren en ontwikkelen op het dagelijks menu staat in jouw organisatie en je de medewerkers zelf een belangrijke rol geeft in hun ontwikkelingsmogelijkheden, dan:
En dat kan je een aantrekkelijkere werkgever maken; een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendigheid van je organisatie.
Start met een duidelijke uitleg over het wie, wat, waar, waarom en wanneer van de ontwikkelcyclus. Wees transparant over de veranderingen en de voordelen die het met zich meebrengt, maar ook over mogelijke uitdagingen.
Train zowel leidinggevenden als medewerkers in de nieuwe aanpak. Focus hierbij op gesprekstechnieken, coachingsvaardigheden en het geven en ontvangen van feedforward.
Implementeer de ontwikkelcyclus eerst op kleine schaal of in een deel van je organisatie. Dit biedt de mogelijkheid om te leren en bij te sturen voordat je de nieuwe aanpak organisatiebreed uitrolt.
Evalueer de effectiviteit en pas de aanpak aan op basis van feedforward van deelnemers en resultaten.
Het implementeren van een ontwikkelcyclus is niet zonder uitdagingen. Er zal ongetwijfeld weerstand tegen verandering en het onbekende zijn. Continu leren en ontwikkelen een vast onderdeel van je organisatiecultuur laten worden kost bovendien tijd en geld. Betrek medewerkers daarom direct bij het proces. Laat ze meedenken over de invulling en uitvoering, benadruk de positieve impact voor de medewerker en vier successen samen. En belangrijk: Maak het makkelijker met de juiste tools en technieken, zoals:
Wil je eens sparren over het introduceren van een ontwikkelcyclus in jouw organisatie? Hulp nodig bij het introduceren en continueren van coachend leiderschap? Weten welke e-HRM tools er zijn en hoe die het jou makkelijker kunnen maken? Bel of mail me. Mijn collega’s en ik helpen je graag.
HR-consultant Tel: +31 (0)316 740 115 E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk