Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Toekomstbestendig werkgeverschap? Ontdek waarom een ontwikkelcyclus dan onmisbaar is
Van klassieke gesprekscycli met functionerings- en beoordelingsgesprekken toen, naar geïntegreerde leer- en ontwikkelprogramma’s met ontwikkelcycli anno nu. Het past binnen de trend van mensgerichtheid en helpt werkgevers om bestaand talent te boeien en binden en nieuw talent aan te trekken. En dat zorgt dan weer voor continuïteit en kwaliteit, onmisbare factoren voor duurzaam succes. Maar wat is dat nou, zo’n ontwikkelcyclus? Hoe zet je zoiets op? En hoe kun je jouw systeem verder versterken?
Door Zhané van Limburg, HR-consultant
Er is een verschuiving merkbaar. Steeds meer werkgevers zetten hun klassieke gesprekscyclus, met functionerings- en beoordelingsgesprek, om naar een werkomgeving waarbinnen medewerkers een leven lang leren en ontwikkelen. Met een ontwikkelcyclus bestaande uit leer- en ontwikkelingsprogramma’s geïntegreerd in het beleid en de organisatiecultuur. Dit omdat aandacht voor persoonlijke en vaktechnische ontwikkeling bewezen bijdraagt aan het binden en boeien van medewerkers en daarmee aan duurzaam succes voor een organisatie.
Met een ontwikkelcyclus richt je je op de continue professionele en persoonlijke groei van medewerkers binnen jouw organisatie. In plaats van een jaarlijks beoordelingsgesprek waarin je vooral terugblikt en beoordeelt, is een ontwikkelcyclus toekomstgericht en een doorlopende dialoog tussen een medewerker en diens leidinggevende.
Het doel? Het ontdekken van ontwikkelmogelijkheden, carrièredoelen en het potentieel van de medewerker om te groeien binnen of zelfs buiten zijn huidige functie. En mogelijkheden creëren voor het versterken van vaardigheden, competenties en leerervaringen die daarvoor nodig zijn.
De medewerker neemt hierin zelf de regie en jij als werkgever faciliteert en stimuleert.
Elk gesprek binnen de cyclus draagt bij aan een persoonlijk ontwikkelplan dat past bij de ambities van de medewerker en waar mogelijk ook bij je strategische organisatiedoelen.
Regelmatige, constructieve feedforward, waarbij je zowel successen als verbeterpunten bespreekt.
Leidinggevenden fungeren als coaches die medewerkers niet alleen begeleiden en ondersteunen, maar ook uitdagen en stimuleren om hun grenzen te verleggen.
Stimuleren van zelfreflectie bij medewerkers.
Als leren en ontwikkelen op het dagelijks menu staat in jouw organisatie en je de medewerkers zelf een belangrijke rol geeft in hun ontwikkelingsmogelijkheden, dan:
En dat kan je een aantrekkelijkere werkgever maken; een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendigheid van je organisatie.
Start met een duidelijke uitleg over het wie, wat, waar, waarom en wanneer van de ontwikkelcyclus. Wees transparant over de veranderingen en de voordelen die het met zich meebrengt, maar ook over mogelijke uitdagingen.
Train zowel leidinggevenden als medewerkers in de nieuwe aanpak. Focus hierbij op gesprekstechnieken, coachingsvaardigheden en het geven en ontvangen van feedforward.
Implementeer de ontwikkelcyclus eerst op kleine schaal of in een deel van je organisatie. Dit biedt de mogelijkheid om te leren en bij te sturen voordat je de nieuwe aanpak organisatiebreed uitrolt.
Evalueer de effectiviteit en pas de aanpak aan op basis van feedforward van deelnemers en resultaten.
Het implementeren van een ontwikkelcyclus is niet zonder uitdagingen. Er zal ongetwijfeld weerstand tegen verandering en het onbekende zijn. Continu leren en ontwikkelen een vast onderdeel van je organisatiecultuur laten worden kost bovendien tijd en geld. Betrek medewerkers daarom direct bij het proces. Laat ze meedenken over de invulling en uitvoering, benadruk de positieve impact voor de medewerker en vier successen samen. En belangrijk: Maak het makkelijker met de juiste tools en technieken, zoals:
Wil je eens sparren over het introduceren van een ontwikkelcyclus in jouw organisatie? Hulp nodig bij het introduceren en continueren van coachend leiderschap? Weten welke e-HRM tools er zijn en hoe die het jou makkelijker kunnen maken? Bel of mail me. Mijn collega’s en ik helpen je graag.
HR-consultant Tel: +31 (0)316 740 115 E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk