Skip to main content
1 juli 2024

Toekomstbestendig werkgeverschap? Ontdek waarom een ontwikkelcyclus dan onmisbaar is

Van klassieke gesprekscycli met functionerings- en beoordelingsgesprekken toen, naar geïntegreerde leer- en ontwikkelprogramma’s met ontwikkelcycli anno nu. Het past binnen de trend van mensgerichtheid en helpt werkgevers om bestaand talent te boeien en binden en nieuw talent aan te trekken. En dat zorgt dan weer voor continuïteit en kwaliteit, onmisbare factoren voor duurzaam succes. Maar wat is dat nou, zo’n ontwikkelcyclus? Hoe zet je zoiets op? En hoe kun je jouw systeem verder versterken?

Door Zhané van Limburg, HR-consultant

Er is een verschuiving merkbaar. Steeds meer werkgevers zetten hun klassieke gesprekscyclus, met functionerings- en beoordelingsgesprek, om naar een werkomgeving waarbinnen medewerkers een leven lang leren en ontwikkelen. Met een ontwikkelcyclus bestaande uit leer- en ontwikkelingsprogramma’s geïntegreerd in het beleid en de organisatiecultuur. Dit omdat aandacht voor persoonlijke en vaktechnische ontwikkeling bewezen bijdraagt aan het binden en boeien van medewerkers en daarmee aan duurzaam succes voor een organisatie.

Wat is een ontwikkelcyclus?

Met een ontwikkelcyclus richt je je op de continue professionele en persoonlijke groei van medewerkers binnen jouw organisatie. In plaats van een jaarlijks beoordelingsgesprek waarin je vooral terugblikt en beoordeelt, is een ontwikkelcyclus toekomstgericht en een doorlopende dialoog tussen een medewerker en diens leidinggevende.

Het doel? Het ontdekken van ontwikkelmogelijkheden, carrièredoelen en het potentieel van de medewerker om te groeien binnen of zelfs buiten zijn huidige functie. En mogelijkheden creëren voor het versterken van vaardigheden, competenties en leerervaringen die daarvoor nodig zijn.

De medewerker neemt hierin zelf de regie en jij als werkgever faciliteert en stimuleert.

Belangrijk aspecten in een ontwikkelcyclus

Elk gesprek binnen de cyclus draagt bij aan een persoonlijk ontwikkelplan dat past bij de ambities van de medewerker en waar mogelijk ook bij je strategische organisatiedoelen.

Regelmatige, constructieve feedforward, waarbij je zowel successen als verbeterpunten bespreekt.

Leidinggevenden fungeren als coaches die medewerkers niet alleen begeleiden en ondersteunen, maar ook uitdagen en stimuleren om hun grenzen te verleggen.

Stimuleren van zelfreflectie bij medewerkers.

Voordelen van een ontwikkelcyclus

Als leren en ontwikkelen op het dagelijks menu staat in jouw organisatie en je de medewerkers zelf een belangrijke rol geeft in hun ontwikkelingsmogelijkheden, dan:

  • Boost je vakkennis en -kunde
  • Vergroot je zelfbewustzijn en -kennis
  • Versterk je loyaliteit en betrokkenheid

En dat kan je een aantrekkelijkere werkgever maken; een belangrijke voorwaarde voor toekomstbestendigheid van je organisatie.

Hoe maak je de overstap?

Start met een duidelijke uitleg over het wie, wat, waar, waarom en wanneer van de ontwikkelcyclus. Wees transparant over de veranderingen en de voordelen die het met zich meebrengt, maar ook over mogelijke uitdagingen.

Train zowel leidinggevenden als medewerkers in de nieuwe aanpak. Focus hierbij op gesprekstechnieken, coachingsvaardigheden en het geven en ontvangen van feedforward.

Implementeer de ontwikkelcyclus eerst op kleine schaal of in een deel van je organisatie. Dit biedt de mogelijkheid om te leren en bij te sturen voordat je de nieuwe aanpak organisatiebreed uitrolt.

Evalueer de effectiviteit en pas de aanpak aan op basis van feedforward van deelnemers en resultaten.

Gebruik handige tools en technieken

Het implementeren van een ontwikkelcyclus is niet zonder uitdagingen. Er zal ongetwijfeld weerstand tegen verandering en het onbekende zijn. Continu leren en ontwikkelen een vast onderdeel van je organisatiecultuur laten worden kost bovendien tijd en geld. Betrek medewerkers daarom direct bij het proces. Laat ze meedenken over de invulling en uitvoering, benadruk de positieve impact voor de medewerker en vier successen samen. En belangrijk: Maak het makkelijker met de juiste tools en technieken, zoals:

  • Regelmatig sparren
  • Echte gesprekken met elkaar voeren
  • Individuele ontwikkelcycli bijhouden met e-HRM tools
  • Online leerplatforms opzetten

Meer weten?

Wil je eens sparren over het introduceren van een ontwikkelcyclus in jouw organisatie? Hulp nodig bij het introduceren en continueren van coachend leiderschap? Weten welke e-HRM tools er zijn en hoe die het jou makkelijker kunnen maken? Bel of mail me. Mijn collega’s en ik helpen je graag.

Zhane van Limburg

Zhané van Limburg

HR-consultant
Tel: +31 (0)316 740 115
E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl


Terug

Nog niet uitgelezen?