Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / SDE++ subsidie 2025: voor duurzame energieprojecten in 2025 en 2026
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). En goed nieuws: ook in 2026 komt er een nieuwe subsidieronde.
De SDE++ subsidie 2025 kun je aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is er voor investeringen in installaties en technieken die duurzame energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Voor de ronde van 2025 is een bedrag van € 8 miljard beschikbaar en voor de ronde van 2026 is voorlopig eenzelfde bedrag vastgesteld.
De SDE++-subsidie wordt elk jaar aangepast. Ook vanaf 2025 zijn er enkele wijzigingen, zoals:
Voor de meeste andere installaties/technieken heb je geen vergunning voor een technische bouwactiviteit meer nodig bij de subsidieaanvraag. Deze vergunning is onderdeel van de omgevingsvergunning en gaat bijvoorbeeld over de stevigheid en veiligheid van een gebouw. Nu je deze vergunning voor de subsidie niet meer hoeft aan te vragen, scheelt dat tijd en kun je projecten sneller starten.
Je mag vanaf 2025 ook subsidie aanvragen als je als bedrijf je CO2 opslaat in andere landen binnen de EU en in IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. De CO2-vermindering blijft wel meetellen voor Nederland. De opslag moet voldoen aan dezelfde technische eisen als in ons land.
Voor aanvragen voor zonne-energieprojecten met een vermogen kleiner dan 1 megawatt (MW) moet je voortaan ook een haalbaarheidsstudie meesturen. Hiermee laat je als bedrijf zien dat je plan technisch en financieel haalbaar is. Dit helpt om slechte of onrealistische plannen te voorkomen.
Vraag je subsidie aan voor warmteprojecten dan moet je als bedrijf een extra bijlage meesturen. Dit geldt bijvoorbeeld voor warmtenetten. Als jouw bedrijf de warmte verkoopt aan een ander bedrijf, dan is een verklaring van dat bedrijf als afnemer nodig. Met dit extra document kan RVO beter beoordelen of het project echt uitvoerbaar is.
RVO hanteert voor installaties die duurzame elektriciteit opwekken vanaf oktober 2025 kwartierprijzen in plaats van uurprijzen (aansluitend bij hoe de Europese elektriciteitsbeurs EPEX de marktprijzen voor elektriciteit vaststelt). RVO gebruikt de kwartierprijzen om periodes met negatieve elektriciteitsprijzen vast te stellen en verrekent deze in de correctiebedragen van de subsidie. Hoe vaker negatieve elektriciteitsprijzen voorkomen, hoe minder subsidie ondernemers krijgen. Op de website van RVO is hierover binnenkort meer informatie te vinden.
Ondernemers die subsidie krijgen voor een groengasproject uit een aanvraagronde van 2023 of later, moeten er rekening mee houden dat de uiteindelijke subsidie lager kan uitvallen.Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert namelijk om vanaf 2025 de waarde van Garanties van Oorsprong (GvO) voor groen gas mee te nemen in het subsidiebedrag. GvO’s tonen aan dat het gas duurzaam is geproduceerd. Deze certificaten zijn verhandelbaar en dus geld waard.
Bron: RVO, Ministerie van KGG
Actueel
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk