Skip to main content
27 januari 2025

Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?

Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid.

Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. Dit betekent dat je als werkgever het eigen risico van een leaseauto niet zomaar op je medewerker kunt verhalen. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag dit.

Uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) blijkt echter dat bijna de helft van de ondervraagde werknemers niet weet dat diens werkgever bijna alle schades onder werktijd moet betalen. Dit leidt regelmatig tot discussies en onenigheid over wie opdraait voor het eigen risico.

Wanneer eigen risico doorbelasten?

Nog even terug naar die situaties waarin een werkgever in geval van schade rijden het eigen risico wél mag doorberekenen. Denk daarbij aan situaties zoals:

  • Schade als gevolg van nalatigheid of roekeloosheid, bijvoorbeeld als de medewerker met opzet verkeersregels overtreedt
  • Schade die ontstaat als de auto wordt bestuurd door een niet-geautoriseerde bestuurder (als iemand anders zonder toestemming in de leaseauto rijdt)
  • Herhaaldelijk schade rijden door een medewerker (bij een patroon van schadegevallen kun je als werkgever maatregelen nemen)

Risico ligt bijna altijd bij werkgever

In alle andere situaties mag je het eigen risico voor schade aan een leaseauto dus niet zomaar op je medewerker verhalen. Dat is, omdat een leaseauto een arbeidsmiddel is dat de medewerker gebruikt om zijn werk te doen; net als een boormachine of een laptop. Als de schade ontstaat tijdens het uitvoeren van werk, is het onredelijk om de medewerker hiervoor financieel verantwoordelijk te stellen. Het risico ligt dan bij de werkgever.

Bron: VZR

Terug

Nog niet uitgelezen?