Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Privégebruik van een motor van de zaak: dit zijn de spelregels voor werkgevers
Om bijvoorbeeld files te vermijden kiezen medewerkers soms voor een motor. Maar wat betekent een motor van de zaak voor jou als werkgever? Hoe zit het met het privégebruik, de belasting en de vergoedingen? In dit artikel zetten we de belangrijkste regels op een rij.
Bij het gebruik van een auto van de zaak geldt een bekende bijtelling voor privégebruik. Voor een motor van de zaak ligt dit anders. De Belastingdienst stelt dat er géén standaard bijtelling bestaat voor het privégebruik van een motor van de zaak. De regels zijn dus afwijkend en vragen om een andere aanpak.
De volgende ritten vallen onder zakelijk gebruik:
Alle andere kilometers zijn privé en moeten als zodanig worden aangemerkt. Zorg er daarom voor dat je medewerker de zakelijke kilometers nauwkeurig bijhoudt.
Brengt je medewerker een eigen bijdrage in rekening? Dan mag je dit bedrag aftrekken van het privévoordeel. Er is wel een belangrijke beperking: het eindresultaat mag nooit negatief zijn.
Bij het gebruik van een motor voor privédoeleinden bereken je het voordeel op basis van de werkelijke kosten.
Privékilometers × kilometerkostprijs van de motor = belastbaar voordeel
Dit bedrag reken je als loon aan de medewerker toe. Wil je dit via de werkkostenregeling laten lopen? Dan kan dat, mits het gebruikelijk is binnen jouw organisatie (gebruikelijkheidstoets).
Het privévoordeel mag ook worden opgenomen in de werkkostenregeling (WKR), zolang je je houdt aan de regels die daarvoor gelden. Een praktische vuistregel:
Bij een waarde van maximaal € 2.400 per jaar aan loon in de vrije ruimte mag je hier binnen redelijkheid van uitgaan.
Wanneer de medeweker besluit op een regenachtige dag zijn eigen auto te gebruiken in plaats van de motor van de zaak, mag je hiervoor wél een kilometervergoeding van € 0,23 verstrekken. Voorwaarde is wel dat dit aannemelijk is en dat de medewerker zelf het vervoermiddel bezit.
Privégebruik van een motor van de zaak vraagt om aandacht voor details. Door het verschil in belastingregels ten opzichte van een auto van de zaak is het belangrijk om:
Zo voorkom je verrassingen bij de loonheffing en benut je de ruimte binnen de werkkostenregeling optimaal.
Bron: SRA
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk