Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ouderenbeleid: van Oud naar Goud
Werkgevers hebben in principe niets tegen oudere medewerkers. Zo luidt een van de conclusies uit een onderzoek van het SCP. Gelukkig maar, zou ik zeggen, want voor je het weet, schuif je een hele groep medewerkers aan de kant. Immers, ruim 25 procent van de medewerkers in organisaties is 50 jaar of ouder! Voor mensen in de bouw, of nog breder elke sector waar fysieke beperkingen een rol (gaan) spelen, is de zorg voor de oudere medewerker echt noodzakelijk. Alle reden om aandacht aan deze groep te schenken. Zij kunnen nu en in de toekomst van grote waarde zijn, oudere medewerkers zijn goud (waard) in uw organisatie.
Men hoort nogal eens zeggen dat oudere werknemers meer kosten dan zij opleveren. En volgens het reeds genoemde onderzoek vindt een klein deel van de werkgevers, dat oudere werknemers zelfs slechter functioneren dan jongere. Vanuit de praktijk zijn er ook hele andere geluiden. En laten wij ons daarop richten. Zo ervaren wij in onze praktijk het volgende over oudere medewerkers:
• Zij bezitten vooral waardevolle ervaring Ouderen leren vooral vanuit de praktijk die aansluit op hun dagelijkse werk. Ze hebben daarin slimme werkstrategieën ontwikkeld door ‘schade en schande’.
• Zij zijn diplomatiek vaardig Door hun ervaring in het omgaan met collega’ s, klanten en managers weten ouderen vaak goed welke aanpak en benadering werkt, en bij wie wel en niet.
• Zij hebben inzicht in complexiteit Door hun vermogen boven de materie te staan, hebben ouderen meestal beter inzicht in de complexe vraagstukken die een directe relatie hebben met hun eigen werk.
• Ze zijn omgevingsgericht Zij zijn meer gewend om rekening te houden met de belangen van anderen in plaats met eigenbelang, zichzelf of de eigen carrière. Ze denken en handelen in het belang van het bedrijf.
• Ze hebben zelfkennis Als je het nodige hebt meegemaakt, leidt dit onherroepelijk tot zelfinzicht, dus ook zicht op de eigen capaciteit, en eigen grenzen en zwaktes. En als je jezelf kent, pas dan ben je echt van waarde voor je omgeving.
• Ze zijn loyaal Het gaat bij hen om kwaliteit en duurzaamheid. “Jobhoppen” is er niet meer bij. In dit opzicht zijn ze stabieler en rustiger. Stuk voor stuk waarden waarop collega’s echt kunnen bouwen.
In veel bedrijven is men al aan de slag met vitaliteitsprogramma’s, echter er is veel meer te doen. Zorg voor de oudere medewerker gaat veel verder dan een programma voor gezonder eten, meer bewegen en leefstijl. Het scala aan mogelijkheden om de waarde van de oudere medewerker te identificeren en te benutten, reikt verder. In de volksmond spreken we over ‘ouderenbeleid’, in feite is het een onderdeel van leeftijdsfase gericht personeelsbeleid. Dit is beleid wat tot doel heeft de specifieke competenties die de oudere medewerker bezit, verder te ontwikkelen, in te zetten en op langere termijn te behouden voor de organisatie. Welke aanpak of maatregel u ook kiest, ga zorgvuldig om met ouderen, dé goudreserve in uw organisatie.
De boodschap is: berg het goud niet weg, maar haal het naar boven, poets het op, laat het glimmen. De waarde van oudere medewerkers trekt jongeren aan. Zij zullen verrast zijn door de rijkdom. En als jongere medewerkers goed kijken, kunnen zij zich aan ouderen spiegelen, En als het goed gaat zien zowel jongeren als ouderen lichtpunten voor het eigen werk.
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk