Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement.
De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 kunt doorgeven: het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (hierna: OWR). De OWR is naar verwachting in juli 2025 beschikbaar. Zodra het formulier OWR beschikbaar is heb je een termijn van 26 weken om het in te dienen.
Volgens de Hoge Raad moeten zowel positieve als negatieve gerealiseerde en ongerealiseerde rendementen worden meegenomen bij de bepaling van het werkelijk rendement, zonder hierbij rekening te houden met het heffingsvrij vermogen. Denk hierbij aan:
Betaalde (onderhouds)kosten kunnen niet in mindering worden gebracht op het werkelijk rendement. De betaalde rente is daarentegen wel aftrekbaar (boeterente niet).
Bij minderjarige kinderen moet ook het werkelijk rendement van hen worden opgegeven in de OWR bij de ouders.
De Belastingdienst verstuurt voor elk jaar dat het werkelijk rendement mag worden doorgegeven een aparte brief. Op de Box 3-pagina van de Belastingdienst lees je op basis waarvan dit is bepaald.
Of het zinvol is om de OWR in te dienen, verschilt per situatie.
En goed om te weten: het gaat om het totale werkelijke rendement ten opzichte van het totale forfaitaire inkomen in een jaar; de Belastingdienst kijkt dus niet per vermogensbestanddeel.
De Belastingdienst vraagt per vermogensbestanddeel om andere gegevens. Op de Box 3-pagina van de Belastingdienst vind je overzichtelijk per vermogensbestanddeel welke gegevens nodig zijn om het werkelijke rendement te bepalen.
We begrijpen dat je wilt weten of het verzamelen van bovengenoemde gegevens voor jou van belang is. Daarom geven we je graag duidelijkheid: wij vullen de OWR niet op eigen initiatief voor je in. We beschikken namelijk niet over de meeste van de benodigde gegevens. Bovendien zijn de to do’s tijdrovend en dat zou hoge kosten voor jou met zich meebrengen. Wil je toch graag extra hulp? Dan zijn we er uiteraard. Bel of mail ons gerust.
Wanneer wij een definitieve aanslag van je ontvangen, kijken we alvast (globaal) naar het werkelijk rendement en stemmen met je af wat te doen. Hebben we jouw aanslag niet, dan is het belangrijk om zelf tijdig in actie te komen. Heb je daarbij hulp nodig, laat het ons dan weten.
De Belastingdienst is begonnen met het opleggen van definitieve aanslagen IB 2021 met box 3-vermogen. Dit in verband met het verjaren van de termijn waarbinnen de Belastingdienst een definitieve aanslag moet opleggen. Ontvang je een definitieve aanslag IB 2021 van de Belastingdienst? Beoordeel dan zo snel mogelijk of het werkelijke rendement voordeliger is dan het forfaitaire rendement. De bezwaartermijn is namelijk maar 6 weken!
Neem gerust contact op. Wij denken graag met je mee.
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk