Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ondernemer én werkgever? 7 tips om het makkelijker te maken
Als ondernemer wil je bouwen aan een succesvol bedrijf. Je richt je op je klanten, je product of dienst en je groei. Maar je medewerkers zijn minstens zo belangrijk voor dat succes. Want zonder een goed team geen sterke onderneming.
Veel ondernemers hebben echter niet per se voor het werkgeverschap gekozen. Toch doen ze het erbij én willen ze het goed doen. Goed werkgeverschap helpt je immers om talent aan te trekken, te behouden en je bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Maar hoe pak je dat aan als HR niet je achtergrond is? Waar begin je?
Door Marina van ’t Klaphek, HR-consultant
Ik hoor regelmatig van ondernemers: “Ik wil het wel goed doen, maar HR is niet mijn expertise.” Herkenbaar? In dit blog deel ik 7 praktische HR-tips waarmee je grip krijgt op je personeelszaken en tegelijkertijd werkt aan een sterk werkgeversimago.
Veel ondernemers groeien organisch en regelen HR “onderweg”. Totdat ze merken dat medewerkers onduidelijkheid ervaren of dat beslissingen steeds ad hoc worden genomen.
Heb jij helder wat je medewerkers nodig hebben? Wat voor werkcultuur je wilt creëren? Hoe je zorgt dat mensen zich blijven ontwikkelen? Door deze vragen vooraf te beantwoorden, maak je snellere en betere keuzes. Dit vergroot het vertrouwen bij je medewerkers en voorkomt onnodige last-minute beslissingen.
Wij zien dat bedrijven die actief werken aan hun HR-visie minder verloop hebben. Medewerkers voelen zich zekerder en weten wat er van hen verwacht wordt. Dit scheelt tijd en kosten in werving en training.
Noteer in één alinea jouw kernwaarden en vertaal deze naar concrete HR-doelen. Zo kun je hierop sturen bij groei of verandering.
HR-administratie kan veel tijd kosten. Door processen te digitaliseren, werk je efficiënter en voorkom je fouten. Denk aan:
Wij zien regelmatig dat ondernemers pas naar software kijken als de administratie een chaos wordt. Terwijl er diverse HR softwarepakketten zijn die je met een paar klikken inzicht geven in verlof, verzuim en salarissen. Bovendien leveren ze handige rapportages, waarmee je beter onderbouwde beslissingen neemt. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar voorkom je ook fouten.
Je bent niet de enige ondernemer die tegen HR-uitdagingen aanloopt. Door ervaringen te delen, ontdek je vaak betere oplossingen.
In onze HR Kenniskring zien we bijvoorbeeld hoe waardevol het is om met andere ondernemers te sparren over HR-uitdagingen. Vaak ontdek je oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht.
Sluit je aan bij een kenniskring of ondernemersvereniging en bespreek regelmatig HR-uitdagingen met andere werkgevers.
Jouw team heeft vaak de beste ideeën over hoe dingen efficiënter kunnen. Geef ze de ruimte om mee te denken en hun ideeën te delen.
Vraag regelmatig om feedback en bespreek verbeterpunten in teamoverleggen.
HR is breed en soms complex. Je hoeft niet alles zelf te doen. Zorg dat je een netwerk hebt van experts die je kunt inschakelen wanneer dat nodig is:
We zien vaak dat ondernemers pas hulp inschakelen als er al een probleem is, bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict of een juridisch geschil. Met een goed geregelde basis ben je weerbaar bij complexe situaties en kun jij je focus houden op je hoofdactiviteiten.
Maak een lijst met betrouwbare experts en adviseurs, zodat je bij vragen direct weet bij wie je terechtkunt.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat sociale steun van collega’s en leidinggevenden, samen met psychologische veiligheid, bijdragen aan minder werkstress en verzuim. Oprechte aandacht en interesse van jou als werkgever vormen hiervoor een belangrijke basis. Dus:
Lees ook eens het artikel ‘Gepland en spontaan in gesprek’ voor tips.
Als ondernemer geef je – bewust of onbewust – het voorbeeld binnen je bedrijf. Hoe jij omgaat met werkdruk, communicatie en samenwerking, heeft direct invloed op je team.
Wil je dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen? Geef ze dan vertrouwen. Wil je een open cultuur? Vraag dan zelf actief om feedback of feedforward.
Reflecteer regelmatig op je eigen leiderschapsstijl en vraag medewerkers om eerlijke feedback.
Een doordacht personeelsbeleid helpt je om aantrekkelijk te zijn voor talent en je goede mensen te behouden. Dit draagt bij aan de stabiliteit en kwaliteit, zodat jij en je medewerkers samen werken aan een toekomstbestendige organisatie.
Wil je ook eens van gedachten wisselen over hoe jij jouw HR-beleid slimmer kunt inrichten of kun je wel wat hulp gebruiken? Bel of mail me gerust. Mijn collega’s en ik helpen je graag!
HR-consultant T +31 (0)6 8333 0227 E marinavantklaphek@vitaconluteijn.nl
Actueel
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Kan jouw bedrijf zonder salarisprofessional?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
Wat zijn sleutelposities in jouw organisatie? ‘Sales’ en ‘productie’ zijn veelgehoorde werkgeversantwoorden op die vraag. Maar dan doe je volgens Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies bij Vitacon Luteijn, een hele belangrijke groep tekort: de salarisprofessionals. Want denk je even in, wat gebeurt er als lonen niet goed worden verwerkt en wet- en regelgeving niet […]
Als we het hebben over een dga, zijn er dan voorwaarden voor de aard van werkzaamheden die hij moet verrichten voor een thuiswerkvergoeding? Telt ‘gebruikelijk in de branche’ zoals dat ook geldt voor de werkkostenregeling (WKR)? Vraag: Is het thuis zakelijke mail lezen voldoende voor een gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding? Antwoord: Wel of geen gerichte vrijstelling? […]
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2025 verlaagd naar 9% voor vennootschapsbelasting en naar 6,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline. Wanneer betaal je belastingrente? De Belastingdienst brengt je […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk