Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Nieuwe wetgeving verplicht cryptobedrijven info te delen met Belastingdienst
Cryptovermogen en rendement daarop moet je opgeven bij je belastingaangifte. Ze vallen in box 3. De Belastingdienst heeft nu zelf nog niet proactief inzicht in cryptobezit, maar daar komt verandering in. De overheid werkt aan nieuwe wetgeving voor cryptodienstverleners. Zij moeten straks gegevens en cryptobezit delen met de Belastingdienst. Wat betekent dat voor jou?
Nu moet je bij de belastingaangifte van jouw cryptobezit alles nog zelf invullen, maar er is nieuwe wetgeving in de maak. Als en zodra die ingaat, zijn cryptodienstverleners verplicht om jouw gegevens en cryptobezittingen te delen met de Belastingdienst. Die vult dan vooraf voor je in hoeveel crypto je had op de peildatum 1 januari van het belastingjaar. Handig, want je hoeft zelf minder in te vullen, maar er is zo ook minder ruimte om vermogen te verbergen.
Het bezitten van crypto en het rendement daarop valt onder box 3. De aangifte die je daarvoor doet, doe je op basis van de waarde van de cryptovaluta op de peildatum, de eerste dag van het jaar. Wel is er een uitzondering: Krijg je bijvoorbeeld je loon in cryptovaluta uitbetaald, dan vallen de crypto onder loon in natura.
De Belastingdienst benadrukt dat de nieuwe wetgeving gaat gelden voor álle cryptobedrijven met klanten die inwoner zijn van de EU. Dus ook voor aanbieders zonder licentie van toezichthouder Autoriteit Financiele Markten (AFM).
Zodra de nieuwe wetgeving in werking treedt is het een stuk ingewikkelder om je cryptovermogen onder de radar te houden. Nu kan dat nog relatief eenvoudig door het simpelweg niet op te geven, omdat de Belastingdienst nog geen inzicht heeft in je cryptobalans bij beurzen. Straks krijgt de Belastingdienst alle informatie gedeeld van de cryptoaanbieders.
Met de nieuwe wetgeving wordt het makkelijker om niet alleen het huidige, maar ook eerdere cryptobezit in beeld te krijgen. De Belastingdienst heeft daar nu al de middelen voor. Zo dwong de rechter onlangs een belastingplichtige om volledige inzage te geven in zijn cryptovermogen – en gaf de rechter de fiscus gelijk.
Aan cryptovermogen niet aangeven kleeft een groot risico. Komt de Belastingdienst op een later moment erachter dat je een flinke vermogensgroei hebt doorgemaakt met cryptovaluta en je hebt dit niet aangegeven, dan kun je een hoge boete krijgen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een juiste aangifte. Bovendien gaat de Belastingdienst er in geval van crypto al snel vanuit dat je dit bewust niet hebt aangegeven. In zo’n geval kan een boete variëren van 75 tot wel 300 procent van de verschuldigde belastingaanslag bedragen en in het uiterste geval zelfs leiden tot ‘mogelijke strafvervolging’.
Voor mensen met gewetensbezwaren die op een later moment toch aangifte willen doen, kan de Belastingdienst een oogje dichtknijpen. Als je binnen 5 jaar na de (al dan niet bewust) niet aangegeven aangifte alsnog melding maakt van je cryptovermogen, dan volgt er mogelijk geen boete.
Qua timing denkt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen dat de Belastingdienst pas in de aangifte van 2026 (die je in 2027 doet) je cryptovermogen kan inzien. Dit omdat de wetgeving nog in voorbereiding is en vervolgens nog moet worden goedgekeurd in het parlement. Ook is er nog enige tegenwerking vanuit de cryptosector, daar vreest men flinke kostenposten door de nieuwe regelgeving.
Bron: BNR
Actueel
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk