Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 3 ‘good to knows’ over de loonstrook
Een salarisstrook begrijpen is voor medewerkers niet altijd eenvoudig. Hoe fijn is het dan dat jij vanuit goed werkgeverschap daarbij kunt helpen? In ons webinar ‘De loonstrook uitgelegd’ hebben we je meegenomen op hoofdlijnen. De 3 zaken die daar voor mij uitsprongen heb ik nog even voor je samengevat. En goed nieuws: Op veler verzoek komt er een vervolg: de Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’. Meld je nu aan!
Door Luuk Langeveld, Salarisadministrateur
Ook (of nog) meer weten over de salarisstrook? Meld je nu aan voor onze verdiepende vervolgsessie!
Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’ Dinsdag 18 juni 2024 09:00 – 10:30 uur, Zevenaar
Over o.a. werknemersverzekeringen, loonheffingen, het verschil tussen de witte en groene tabel, hoe deze de loonkosten beïnvloeden, bruto naar netto en hoe je vragen van medewerkers goed kunt beantwoorden.
Lees meer en meld je nu aan
De salarisstrook goed kunnen interpreteren betekent dat je als werkgever of HR-professional makkelijker en beter proactief kunt handelen. En daar hebben jouw organisatie én medewerkers voordeel van. En als je het dan hebt over goed interpreteren, zijn de volgende 3 dingen goed om in je achterhoofd te houden:
Elke loonstrook, ongeacht het systeem waarin deze is gegenereerd, heeft dezelfde opbouw en gegevens. Of je nu werkt met Loket, Nmbrs of Afas, een loonstrook bevat altijd hetzelfde type stamgegevens, berekeningen en cumulatieven. Waar op de strook deze gegevens staan, dat verschilt soms, maar de inhoud is altijd consistent.
Het jaarloon BT (Bijzonder Tarief) bedrag wordt bepaald op basis van het fiscaal loon van het voorgaande jaar. Soms wordt gedacht dat dit het jaarloon van het huidige jaar betreft, maar alleen voor nieuwe medewerkers gebruik je gegevens van het huidige jaar.
De cumulatieven op de laatste loonstrook van het jaar bevatten dezelfde gegevens als die op de jaaropgave. Je hoeft dus niet te wachten op de jaaropgave om deze gegevens te vinden; ze staan ook op de laatste salarisstrook van december.
Elke situatie is uniek, dus ik kan me voorstellen dat ik nog niet al je vragen heb beantwoord. Je kunt daarom het webinar terugkijken, maar je mag me ook bellen of mailen voor vragen. Of wellicht vind je het prettig wanneer we eens bij jou op locatie de organisatie van jouw loonstrook komen toelichten? Geen probleem, we helpen je graag.
En wil je specifiek meer weten over de werkgeverslasten zoals je die op een salarisstrook vindt? Meld je dan nu aan voor onze Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’ op 18 juni 2024.
Luuk LangeveldSalarisadministrateurTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.langeveld@vitaconluteijn.nl
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk