Verandering biedt kansen
Home / Blogs / 3 ‘good to knows’ over de loonstrook
Een salarisstrook begrijpen is voor medewerkers niet altijd eenvoudig. Hoe fijn is het dan dat jij vanuit goed werkgeverschap daarbij kunt helpen? In ons webinar ‘De loonstrook uitgelegd’ hebben we je meegenomen op hoofdlijnen. De 3 zaken die daar voor mij uitsprongen heb ik nog even voor je samengevat. En goed nieuws: Op veler verzoek komt er een vervolg: de Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’. Meld je nu aan!
Door Luuk Langeveld, Salarisadministrateur
Ook (of nog) meer weten over de salarisstrook? Meld je nu aan voor onze verdiepende vervolgsessie!
Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’ Dinsdag 18 juni 2024 09:00 – 10:30 uur, Zevenaar
Over o.a. werknemersverzekeringen, loonheffingen, het verschil tussen de witte en groene tabel, hoe deze de loonkosten beïnvloeden, bruto naar netto en hoe je vragen van medewerkers goed kunt beantwoorden.
Lees meer en meld je nu aan
De salarisstrook goed kunnen interpreteren betekent dat je als werkgever of HR-professional makkelijker en beter proactief kunt handelen. En daar hebben jouw organisatie én medewerkers voordeel van. En als je het dan hebt over goed interpreteren, zijn de volgende 3 dingen goed om in je achterhoofd te houden:
Elke loonstrook, ongeacht het systeem waarin deze is gegenereerd, heeft dezelfde opbouw en gegevens. Of je nu werkt met Loket, Nmbrs of Afas, een loonstrook bevat altijd hetzelfde type stamgegevens, berekeningen en cumulatieven. Waar op de strook deze gegevens staan, dat verschilt soms, maar de inhoud is altijd consistent.
Het jaarloon BT (Bijzonder Tarief) bedrag wordt bepaald op basis van het fiscaal loon van het voorgaande jaar. Soms wordt gedacht dat dit het jaarloon van het huidige jaar betreft, maar alleen voor nieuwe medewerkers gebruik je gegevens van het huidige jaar.
De cumulatieven op de laatste loonstrook van het jaar bevatten dezelfde gegevens als die op de jaaropgave. Je hoeft dus niet te wachten op de jaaropgave om deze gegevens te vinden; ze staan ook op de laatste salarisstrook van december.
Elke situatie is uniek, dus ik kan me voorstellen dat ik nog niet al je vragen heb beantwoord. Je kunt daarom het webinar terugkijken, maar je mag me ook bellen of mailen voor vragen. Of wellicht vind je het prettig wanneer we eens bij jou op locatie de organisatie van jouw loonstrook komen toelichten? Geen probleem, we helpen je graag.
En wil je specifiek meer weten over de werkgeverslasten zoals je die op een salarisstrook vindt? Meld je dan nu aan voor onze Masterclass ‘Werkgeverslasten op de loonstrook’ op 18 juni 2024.
Luuk LangeveldSalarisadministrateurTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.langeveld@vitaconluteijn.nl
Actueel
VSME – verfrissend voorjaar voor duurzaam ondernemen
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
Vrijdag 18 april is de Voorjaarsnota 2025 gepresenteerd. In deze plannen staan zowel lastenverlichtingen als lastenverzwaringen. Wat zijn de belangrijke wijzigingen voor ondernemers, werkgevers en huishoudens? Let op! Onderstaande voorgenomen wijzigingen moeten nog in wetsvoorstellen worden gegoten en de Tweede en Eerste Kamer moeten ze vervolgens nog goedkeuren. Voorgenomen wijzigingen voor ondernemers en werkgevers Voorgenomen […]
Afgezwakte CSRD-regelgeving – een doodsteek voor de duurzame transitie? Nee, in tegendeel. Juist nu zien we steeds sterker de meerwaarde van duurzaam ondernemen. De ondernemers en organisaties die écht geloven in transparantie en werk willen maken van hun toekomstbestendigheid gaan (vrijwillig) door. Voor hen is er de VSME-standaard met praktische en haalbare kaders voor duurzaamheidsrapportage. […]
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk