Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Je eigen huis financieren: zoveel mensen, zoveel opties
Het is gelukt: wij, mijn vriendin en ik, hebben EIN-DE-LIJK een huis gevonden waar we willen wonen én we mogen het kopen! En dan komt de financiering om de hoek kijken. Welke opties zijn er? Wat past bij ons? Wat is gunstig?
Tegenwoordig is het vinden van je droomhuis niet meer de grootste uitdaging. De uitdaging om het dan ook te kúnnen kopen is veel groter! De prijzen gaan sky-high. De term “vraagprijs” heeft ondertussen de definitie “vanaf hier minimaal 10% overbieden als je kans wilt maken”.
Wij hadden in onze zoektocht geluk. Via-via kwamen we een nieuwbouwproject tegen waar in de media weinig aandacht voor is geweest, dus waren er relatief weinig geïnteresseerden. We schreven ons in en kregen vrijwel meteen bericht dat er geen huizen meer beschikbaar waren. Balen dus. Maar niet veel later kregen we te horen dat er alsnog een woning vrij was gekomen en dat we een week de tijd hadden om te beslissen. En toen gingen we de achtbaan in!
Met een hypotheek. Ja, inderdaad, dat is een optie. Je maakt een afspraak bij een hypotheekadviseur, hij kijkt wat haalbaar is, vertelt je over de verschillende soorten hypotheken en daar rolt een advies uit. Klinkt simpel, maar vergis je niet: wij moesten hiervoor maar liefst 40 (!) verschillende documenten aanleveren. Maar… er zijn meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld:
Belastingvrije schenkingHebben je ouders wel eens nagedacht over een schenking? Waar het vroeger ‘normaal’ was dat ouders hun bezittingen nalieten bij overlijden, zien we nu steeds meer dat men al eerder (een deel) aan hun (klein)kinderen wil schenken. Dat kan fiscaal ook voordelen opleveren. Wordt de schenking gebruikt voor de aankoop van een huis, dan kan er zelfs belastingvrij geschonken worden. Het maximale belastingvrije bedrag is € 106.671 (in 2022), waarbij de ontvanger (kind of kleinkind van de schenker) tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Een interessante regeling. Mocht je hier gebruik van willen maken, wacht dan niet te lang: in het coalitieakkoord van onze nieuwe regering is men voornemens om deze regeling vanaf 2024 af te schaffen.
Lenen bij je eigen bv
Ben je eigenaar van een bv en heeft je bv voldoende liquide middelen? Dan zou je ook een hypotheek bij je eigen bv kunnen nemen. Deze lening moet voldoen aan zakelijke voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een schriftelijke vastlegging van de afspraken over terugbetaling van de lening, zekerheden en een marktconform rentepercentage. Voldoe je niet aan de zakelijke voorwaarden, dan kan de Belastingdienst de lening aanmerken als dividend met belastingheffing als gevolg.
Het grote voordeel van lenen bij je eigen bv is dat je rente betaalt aan je eigen bv en niet aan een derde, zoals een bank. Ook na belastingheffing in de bv zijn je totale netto rentelasten lager.
Eigen geld
Beschik je over eigen geld? Dan kun je er voor kiezen om (een deel van) je woning zelf te betalen. Een mix van eigen geld en financiering. Gebruik je je eigen geld, dan betaal je minder box 3 belasting. Wel goed om daarbij te vermelden is dat box 3 ter discussie staat en deze naar verwachting herzien wordt.
Lenen bij ouders of andere familie
Staan je ouders of andere familie daarvoor open en beschikken zij over voldoende geld, dan kun je overwegen om bij hen te lenen. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van eigen geld, lenen en schenken.
Starterslening bij de gemeente
Ruim 200 gemeenten maken de Starterslening mogelijk om starters in hun gemeente te helpen. Je kunt de Starterslening aanvragen als je voor het eerst een huis koopt, en een steuntje in de rug nodig hebt om dat huis te kopen. Meer informatie >>
Uiteraard gelden er voorwaarden voor alle manieren van financiering. En wat bij de ene persoon wel past, is voor een ander totaal niet interessant. Belangrijkste is dat je kijkt wat bij jou past, wat jij aan maandlasten wilt hebben (en kunt dragen!) en dat je je heel goed laat informeren.
Mijn droomhuis is in zicht, op dit moment zit ik middenin het doolhof van papierwerk dat bij de aanschaf van een woning komt kijken (hypotheekakte, samenlevingsovereenkomst, openen gezamenlijke rekening, aanleveren gegevens et cetera). Een drukke, maar leerzame en interessante periode waarin onze duurzame nieuwbouwwoning steeds dichterbij komt. Ja, je leest het goed: duurzaam. Een onderwerp waar ook mijn zakelijke interesse ligt. Daar vertel ik je een volgende keer graag meer over!
Kelly van Oene, Assistent Accountantt 024 6488 666e kellyvanoene@stolwijkphilipsen.nl
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk