Skip to main content
7 april 2022

Hybride werken: de nieuwe norm

Nu veel coronamaatregelen, waaronder het advies om volledig thuis te werken, zijn komen te vervallen, vragen veel werkgevers zich af of we nu teruggaan naar het ‘oude normaal’. Of wordt hybride werken de norm?

Zoals je in ons artikel HR-trends 2022 hebt kunnen lezen, is het hybride werken een belangrijke HR-trend voor 2022. Medewerkers die hybride werken verrichten deels op kantoor en deels vanuit huis hun werkzaamheden.

Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat 88% van de werknemers niet meer terug wil naar een volledige werkweek op kantoor. Driekwart van de werknemers zou graag een hybride werkvorm zien. Dat dit in de toekomst de norm gaat zijn, lijkt dus duidelijk. De belangrijkste persoonlijke voorkeuren die genoemd worden zijn:

  • de flexibele agenda die zorgt voor een betere balans tussen werk en privé en
  • de mogelijkheid om locatieonafhankelijk te werken.

Daarbij komt één gezamenlijk voordeel: tijdsbesparing. En, niet te vergeten, hybride werken zorgt voor een betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer. Het draagt dus indirect bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Kansen én uitdagingen

Naast de kansen die het hybride werken biedt, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de uitdagingen die het met zich meebrengt. Hoe geef je bijvoorbeeld leiding aan thuiswerkers? Daarnaast kan de grens tussen werk en het privéleven ook vervagen bij hybride werken, bijvoorbeeld wanneer er geen afgebakende thuiswerkplek is.

Wat je zeker ook in de gaten moet houden is het gebrek aan persoonlijk contact waar medewerkers moeite mee kunnen hebben en de angst dat daardoor hun inzet onvoldoende gewaardeerd wordt. Om dit te voorkomen, moet je als werkgever zorgen voor de juiste technologische middelen, zoals Microsoft Teams of Zoom, om goed contact te behouden.

De verantwoordelijkheden voor werkgevers

Zoals je ziet biedt het hybride werken voor- en nadelen, maar dat het in de toekomst de norm gaat worden staat vast. Als werkgever is het je verantwoordelijkheid om voor goede (technologische) middelen te zorgen, om het hybride werken niet alleen mogelijk te maken, maar ook te laten slagen.

Daarnaast is een goed thuiswerkbeleid onmisbaar. Wil je meer weten over wat een thuiswerkbeleid omvat of heb je hulp nodig bij het opstellen ervan? Neem gerust contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.

Laura van Alst, junior HR-consultant  
t   06 1283 6072
e   l.v.alst@vitaconluteijn.nl 

 

Bronnen:
– EenVandaag
– Rijksoverheid

Terug

Nog niet uitgelezen?