Skip to main content
11 januari 2024

Hogere heffing box 3 – Spaarders mogelijk zwaarder belast

Belastingplichtigen die meer dan 57.000 euro spaargeld hebben over 2023 gaan veel meer vermogensrendementsheffing betalen dan in de voorlopige aanslag stond aangegeven. Dat is althans het vermoeden. Lees wat het FD over een mogelijk hogere heffing box 3 schreef.

De fiscus gaat er in de definitieve belastingaanslag vanuit dat spaarders 0,92 procent rendement haalden, in de voorlopige aanslag was dat nog 0,36 procent. Dat schrijft het FD. De sterk gestegen rentes zouden de reden zijn. Spaarders hebben hierdoor meer verdiend en worden daarom zwaarder belast.

Hogere heffing box 3 nog niet bevestigd

De Belastingdienst heeft een en ander nog niet bevestigd. Volgens het FD heeft private bank ABN Amro MeesPierson de gegevens echter al. De bank zou daarmee een doorrekening hebben gemaakt op basis van de al bekende rekenformule die de Belastingdienst hanteert voor verondersteld rendement.

Box 3 en andere vermogensvormen

Andere vermogensvormen zoals beleggingen en roerende zaken worden voor 2024 in box 3 nog steeds belast op basis van een langjarig gemiddelde van zo’n 6,17 procent. Dat staat volgens het FD veel verder af van wat de werkelijke opbrengst in het afgelopen belastingjaar is geweest.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad komt binnenkort weer met een oordeel over hoe nu de tijdelijke box 3-heffing eruitziet. De advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad, heeft al gezegd dat die tijdelijke box 3-heffing niet voldoet, omdat die te ver afstaat van wat de werkelijke opbrengsten zijn uit beleggingen.

Bron: BNR, FD

Terug

Nog niet uitgelezen?