Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe voorspel je het potentieel van je (toekomstige) medewerker?
Een nieuwe medewerker vinden die goed aansluit bij je vacature en organisatie is in deze tijd een hele uitdaging. We stoppen veel energie in het vinden van die ene speld in de hooiberg, niet zelden zonder het gewenste resultaat. Als we die energie nu eens in een andere manier van beoordelen stoppen? Ik geef je graag een andere kijk op de zaak. Misschien geeft het lucht…
Dat er krapte heerst op de arbeidsmarkt heb jij als HR-professional of werkgever allang ondervonden. ‘Even snel’ een vacature uitzetten is er niet meer bij. Wil je respons krijgen op je vacature, dan vergt dat tegenwoordig een heel circus aan content, kanalen en advertising. En zelfs met deze enorme contentbom, is het aantal sollicitanten niet bijzonder hoog en zit er meestal ook geen perfecte match tussen. We gaan uit van ‘meer inspanning = meer resultaat’ en zien steeds vaker dat die vlieger niet op gaat.
Laat ik je meteen uit de droom halen: de perfecte match bestaat niet. Leer vooral te kijken naar de potentiële match. Dat betekent heel wat anders. Je gaat dan op zoek naar iemand die nu al voor een deel bij de functie past én die het potentieel heeft om zich nog verder in de functie te ontwikkelen. Het potentieel van een kandidaat krijg je het beste in beeld door een assessment af te nemen. En dat is juist nu, in deze krappe arbeidsmarkt, van toegevoegde waarde. In mijn blog Krapte op de arbeidsmarkt: pas je selectiebeleid aan lees je waarom. Nu neem ik je graag verder mee in hoe een assessment je kan helpen te leren kijken naar de potentiële match. Want; hoe werkt dat? En hoe kunnen we iets zinnigs zeggen over potentieel en de wijze van ontwikkelen?
Het beoordelen van kennis en ervaring is een taak die je als organisatie het beste zelf op je kunt nemen. Een assessment daarentegen is juist gericht op het beoordelen van competenties, ofwel HOE werkt iemand. Kennis kun je leren, ervaring doe je op. Potentieel ligt juist in de ontwikkeling van competenties die het verschil maken in het resultaat.
Een klein voorbeeld: jij, als HR-professional, hebt ongetwijfeld kennis van de CAO van jouw organisatie. Dit zegt nog niks over hoe je omgaat met een medewerker die een salarisverhoging vraagt, terwijl dit niet past binnen het loongebouw. Juist in deze kritische situaties laat je dan je competenties zien. Hoe je handelt, maakt het verschil in resultaat.
Hoe mensen handelen in het nu en in de toekomst, daar kan een assessment licht op schijnen. We gaan dan ver voorbij het buikgevoel wat je na een sollicitatiegesprek van een uurtje hebt. Door een objectieve toetsing garanderen we voorspellende waarde. En dat heb je nodig. Je neemt immers iemand aan voor de toekomst!
Hoe kan een assessment de toekomst voorspellen? Grofweg kun je zeggen dat een assessment 3 lagen van de mens in beeld brengt. En die lagen wisselen nog al als het gaat over ontwikkelbaarheid.
Een assessment zoomt in op alle drie de genoemde lagen. De assessmentpsycholoog legt bovendien de relevante verbanden tussen de lagen. Zo komen we tot een gedegen uitspraak over potentieel en geven we realistische adviezen over ontwikkelmogelijkheden van de kandidaat. Bij Vitacon Luteijn zijn we bovendien sterk in het meewegen van de context. We denken pragmatisch met je mee: soms is het net wat slimmer om wat kleine aanpassingen te doen in het takenpakket, dan vol te investeren in de ontwikkeling van een competentie bij de kandidaat.
Een goed assessment is maatwerk. Zodra je de functie-inhoud helder hebt en een potentiële kandidaat op het oog hebt, dan kan een assessment opgezet worden. Belangrijke punten hierbij zijn o.a.:
Deze vragen bekijken we, als partners, samen met jou. Door samen te werken en de wensen en mogelijkheden met elkaar af te stemmen, komen we tot een ijzersterk assessment. Belangrijk daarbij is dat alle neuzen dezelfde kant op staan: hoe graag willen we de vacature opgevuld hebben en tot welke concessies ten aanzien van het perfecte plaatje willen we gaan?
Wil je weten wat een assessment voor jouw vacature(s) kan doen? Bel of mail me, ik denk graag met je mee.
Sanneke Peters, HR Consultant / Psycholoogt 06 1284 8773 e s.peters@vitaconluteijn.nl
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én ongepland. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Tips hoe ook jij dit […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk