Skip to main content
12 februari 2024

Hoe de SLIM-subsidie jouw mkb-bedrijf kan transformeren

Het zal je niet ontgaan zijn: leren en ontwikkelen zijn hot topics. En terecht! Want in een tijd waarin de wereld sneller verandert dan ooit, is leren en ontwikkelen essentieel. En het stimuleren van een leercultuur binnen je bedrijf, helpt bij het binnenboord houden en aantrekken van talenten. Het is als ondernemer dus ontzettend belangrijk om jouw team de kans te geven om door te leren. Maar ik weet dat niet ieder mkb-bedrijf de (financiële) mogelijkheden heeft om dit aan te bieden. Wat dan? Dit is waar de SLIM-subsidie kan helpen. Een steuntje in de rug voor mkb-ers die willen investeren in de toekomst. Ik leg je graag uit hoe ook jouw mkb-bedrijf gebruik kan maken van de SLIM-subsidie.

Door Zhané van Limburg, HR-consultant

Wat is de SLIM-subsidie eigenlijk?

De SLIM-subsidie is een subsidie die door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar is gesteld voor het stimuleren van een cultuur van voortdurende ontwikkeling binnen het mkb. Je kunt tot een maximum van € 25.000,- ontvangen voor ontwikkel- en leerinitiatieven binnen jouw bedrijf. Ook in 2024 zijn er weer twee tijdvakken waarin je de subsidie kunt aanvragen. Dit kan je uiteraard zelf doen, maar wij staan ook klaar om je te helpen.

Waar kan ik de SLIM-subsidie voor gebruiken?

We hebben de afgelopen jaren al veel klanten geholpen met het opzetten van mooie projecten met behulp van de SLIM-subsidie. Denk aan het doorlichten van je bedrijf, het ontwikkelen van een opleidingsplan, het opzetten van een bedrijfsschool of een e-learning platform. Maar ook loopbaandadvies en periodieke ontwikkelgesprekken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar het gaat er natuurlijk om wat het beste past bij jouw bedrijf en je team.

Hoe krijg je de SLIM-subsidie?

De SLIM-subsidie komt met een aantal voorwaarden, waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen:

  • Je moet voldoen aan de mkb-criteria (minder dan 250 fte, minder dan 50 miljoen euro jaaromzet, minder dan 43 miljoen euro balanstotaal)
  • Je moet in staat zijn om het project volledig voor te financieren.
  • Je moet rekening houden met een eigen bijdrage van 20-40% (de subsidie is 60% voor middelgroot mkb en 80% voor klein mkb)
  • Je moet minimaal € 5.000,- investeren.

Als je nu denkt, wat een moeite. Daar heb ik geen zin in. Lees dan vooral nog even verder…

Is het de moeite waard?

Zeker weten! Investeren in de ontwikkeling van je team is de beste manier om je bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Het behouden en aantrekken van talent, het stimuleren van een leercultuur en het voldoen aan de ontwikkelbehoeften van je medewerkers zijn slechts enkele van de voordelen.

Aanvraagproces: stap voor stap

Er komt, net als bij andere subsidieaanvragen, best het e.e.a. kijken. Het plan, de begroting, de formaliteiten, de aanvraag, administratie, verantwoording en declaratie. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met de hulp van mij en mijn collega’s wordt het al een stuk eenvoudiger. We helpen je graag. Bel of mail ons gerust.

Wil jij meer weten over de SLIM-subsidie en hoe je van jouw bedrijf een plek maakt waar ontwikkeling en groei centraal staan? Bekijk dan ook onze pagina over de SLIM-subsidie.

Zhané van Limburg
HR-consultant
Tel: +31 (0)316 740 115
E-mail: z.v.limburg@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?