Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Handhaving UBO-registratie: Check nu en voorkom hoge boetes
Heb je een belang van meer dan 25% in een onderneming? Dan ben je wettelijk verplicht om je te registreren als ‘Ultimate Beneficial owner’ (UBO). Let op: Bij overtreding kun je een geldboete krijgen van mogelijk € 2.575 per entiteit waarvoor de UBO niet is ingeschreven. De Belastingdienst is inmiddels gestart met handhaving van de UBO-registratie. Controleer en pas waar nodig je UBO-registratie dus aan.
Uiterlijk 26 maart 2022 moest iedere organisatie registreren wie haar UBO ofwel ‘uiteindelijk belanghebbende’ is. Zo kunnen personen financieel-economische criminaliteit, zoals fraude en het witwassen van geld, niet (meer) verhullen achter juridische entiteiten. Controle op de naleving van tijdige en correcte UBO-registratie is in handen van het Bureau Economische Handhaving (BEH), onderdeel van de Belastingdienst.
Je bent UBO als je een belang van meer dan 25% in een onderneming houdt. Bijvoorbeeld doordat je (indirect) meer dan 25% van de aandelen in een onderneming bezit, maar ook als je stemrechten of een economisch belang hebt van meer dan 25%.
Op de pagina UBO-gegevens inzien van KVK kun je met je eigen DigiD inloggen en inzien of en voor welke entiteiten je als UBO in het UBO-register staat ingeschreven of welke UBO’s zijn ingeschreven voor jouw organisatie. Na inloggen klik je daartoe op de tegel ‘Ik ben UBO van één of meer organisaties’.
Omdat inzage is gekoppeld aan jouw persoonlijke DigiD kunnen we dit helaas niet van je overnemen.
Zijn jouw UBO-registraties nog niet op orde? Regel dit dan alsnog zo snel mogelijk. Het BEH is inmiddels namelijk gestart met handhaving en legt geldboetes op. De brieven die wij hebben gezien, kondigen een boete van € 2.575 aan per entiteit waarvoor de UBO niet is ingeschreven. Het is ons niet duidelijk of de BEH altijd dat boetebedrag zal opleggen.
Als het BEH in het kader van de handhaving UBO-registratie van plan is om een boete op te leggen, krijg je als overtreder 3 weken de tijd om je zienswijze naar voren te brengen. Ons advies: Motiveer goed waarom je niet aan de UBO-verplichting hebt voldaan en geef aan dat je de UBO-registratie alsnog direct regelt.
Na het ontvangen van jouw zienswijze kan het BEH besluiten om de boete te matigen. Wij hebben echter nog niet gezien in hoeverre het BEH hiertoe bereid is. Ook is niet duidelijk of het BEH de boete verlaagt als je alsnog binnen 3 weken je UBO-registratie indient of laat indienen.
Het niet voldoen aan de wettelijk verplichte UBO-opgave is een economisch delict, waar volgende straffen op staan:
Vinden er veranderingen plaats in je organisatie, zoals aandelenoverdracht of het benoemen van een nieuwe bestuurder van een stichting? Controleer dan altijd of het belang en/of de omvang van de UBO(’s) daarmee verandert. En als er inderdaad veranderingen in belang of omvang zijn, voer die dan door in je UBO-registratie. In de handhaving UBO-registratie let het BEH namelijk ook op mutaties.
Checken of jouw UBO-registratie klopt, kunnen we helaas niet voor je doen. Dit omdat inzage in de registratie is gekoppeld aan jouw persoonlijke DigiD. Bel of mail ons echter gerust als je hulp nodig hebt bij jouw UBO-registratie in het algemeen of als je een boete opgelegd hebt gekregen en advies wenst over het inbrengen van jouw zienswijze.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk