Skip to main content
12 april 2021

Grensoverschrijdend ondernemen, wonen en/of werken? Laat je adviseren!

Dat je bij Stolwijk Kelderman terecht kunt voor fiscaal advies, dat is bekend. Maar wist je dat we je ook kunnen helpen met internationale fiscale vragen? We delen graag een paar mooie praktijkvoorbeelden met je.

Onze kantoren liggen dicht bij de Duitse grens, in Doetinchem en Zevenaar. Wij werken veel regionaal, dus ook (een deel van) onze klanten (ondernemers en particulieren) bevindt zich dicht bij de grens. Regelmatig leidt dat tot grensoverschrijdend opereren dat aanzienlijke fiscale consequenties kan hebben. Wij adviseren over deze consequenties en waar nodig werken wij daarbij samen met buitenlandse advocaten, notarissen en Steuerberaters.

De wereld wordt steeds kleiner

De wereld is een dorp geworden en de stap om internationaal zaken te (gaan) doen is daarmee een stuk kleiner geworden, niet alleen fysiek maar ook digitaal. Ondernemers kopen en verkopen steeds meer over de grens. Een heel mooie ontwikkeling natuurlijk, het biedt volop kansen, maar er zijn ook belangrijke (fiscale) gevolgen die je niet zomaar naast je neer kunt leggen. Grensoverschrijdende activiteiten leiden vrijwel altijd tot Nederlandse fiscale gevolgen, de toepassing en werking van internationale belastingverdragen en/of Europese regelgeving en rechtspraak hierover.

Tegelijkertijd met het groeiende internationale zakenverkeer gaan er ook steeds meer medewerkers over de grens werken. Dit heeft belangrijke fiscale gevolgen voor de werkgever én de werknemer. Internationaal werken leidt vrijwel altijd tot een (gedeeltelijke) heffing van inkomstenbelasting in het buitenland en ook de sociale verzekeringspositie van de medewerker kan wijzigen.

Onze specialisten zijn volledig op de hoogte van de internationale regels. Deze kennis delen zij graag. Regelmatig verzorgen wij (online) presentaties en publiceren we blogs en nieuws op onze Nederlandse en Duitse websites.

Uit de praktijk

Bovenstaand is een mooi theoretisch verhaal dat we graag concreet maken met een aantal voorbeelden van onze grensoverschrijdende advisering:

 

  • Een in Duitsland gevestigde onderneming voert een project uit in Nederland waarbij buitenlandse medewerkers in Nederland aan de slag gaan. Wij adviseren hen over de fiscale gevolgen in Nederland voor de heffing van vennootschapsbelasting, loonbelasting, inkomstenbelasting, omzetbelasting en sociale verzekeringen.

 

  • Een Nederlandse onderneming zendt een medewerker voor een aantal jaren uit naar de Verenigde Staten. Wat zijn de fiscale gevolgen? Wij adviseren over wat ze te wachten staat en hoe ze dit het beste aan kunnen pakken.

 

  • Een in Nederland wonende persoon gaat voor een Duitse werkgever werken. Wat zijn de de gevolgen voor de heffing van loon- en inkomstenbelasting? Wat gebeurt er met de sociale verzekeringen, de pensioenopbouw, bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Welk arbeidsrecht is van toepassing? Wat gebeurt er met de Nederlandse fiscale aftrek van hypotheekrente en kan de medewerker gebruik maken van een Duitse auto van de zaak? Een flink aantal belangrijke vragen waar wij over geadviseerd hebben.

 

  • Een inwoner van Nederland emigreert naar Duitsland, maar blijft in Nederland werken. Wij mochten adviseren over de fiscale gevolgen, waaronder de conserverende aanslag die opgelegd wordt. Ook konden wij helpen bij het vraagstuk over de aftrek in Nederland van de hypotheekrente voor de Duitse woning.

 

  • Een naar Duits recht opgerichte stichting voert activiteiten uit in Nederland. Wij adviseren over de belastingplicht voor de Nederlandse vennootschapsbelasting.

 

  • Een inwoner van Nederland schenkt vermogen aan een in het buitenland wonend kind. Wat zijn de fiscale gevolgen in Nederland en in het buitenland?

 

  • Een in het buitenland wonende ouder wil zijn in Nederland gevestigde onderneming overdragen aan een in Nederland wonend kind. Is de gunstige Nederlandse bedrijfsopvolgingsregeling nu van toepassing?

 

  • Wat zijn de fiscale gevolgen van vastgoedinvesteringen over de grens?

 

  • Ik heb een Nederlandse webshop die producten in het buitenland verkoopt. Wat zijn de fiscale gevolgen, onder meer voor de Nederlandse btw?

 

Een kleine greep uit de fiscale zaken die je tegenkomt bij grensoverschrijdend ondernemen, wonen en/of werken. Heb je plannen met of in het buitenland? Laat je goed informeren en adviseren. Wil je eens vrijblijvend sparren over je plannen? Neem dan contact op met onze specialist op dit gebied, Ricardo te Kaat. Je kunt hem telefonisch (0314 369 111 of 06 1127 4485) of per mail bereiken (r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl).

 

Terug

Nog niet uitgelezen?