Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Governance in het mkb: in 10 stappen naar sterk bestuur
Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker voor mkb-bedrijven. Maar zonder goed bestuur – governance – blijft duurzaamheidsbeleid vaak hangen in intenties. Of je nu werkt aan ESG-doelen, zoekt naar betere besluitvorming of een stevigere structuur wilt: goede governance helpt je vooruit. In dit artikel ontdek je hoe je in 10 praktische stappen werkt aan sterke governance.
Governance betekent: weten wie waarover beslist, hoe je verantwoordelijkheden verdeelt en hoe je als organisatie transparant en integer handelt. Goede governance in het mkb zorgt voor betere samenwerking, duidelijke processen en meer vertrouwen bij klanten, financiers en medewerkers. Het helpt je om duurzaam ondernemen gestructureerd en haalbaar te maken – en voorkomt dat ESG-beleid een los project blijft.
Wat wil je bereiken met governance? Denk aan grip op risico’s, betere samenwerking, voldoen aan klant- of financieringseisen of verduurzaming.
Voorbeeld: Een productiebedrijf merkt dat klanten ESG-eisen stellen. Met governance maakt het dit concreet en beheersbaar.
2. ESG-verantwoordelijkheid krijgt een vaste plek
Voor sterk bestuur is eigenaarschap essentieel. Geef één of meerdere mensen binnen de directie of organisatie duidelijke ESG-verantwoordelijkheid.
Voorbeeld: Een groothandel benoemt een ESG-verantwoordelijke binnen het MT en bespreekt governance elk kwartaal.
Goede governance begint met overzicht. Wie doet wat? Waar ontstaan risico’s of dubbelrollen? Visualiseer je structuur.
Voorbeeld: Een IT-bedrijf maakt een rollenkaart van verantwoordelijkheden en besluitvorming in projecten.
Leg vast wie verantwoordelijk is voor beleid, uitvoering en controle. Koppel dit aan functies, niet aan personen alleen.
Voorbeeld: Een dienstverlener beschrijft in het organisatiehandboek wie ESG-doelen bewaakt en hoe.
Zorg voor duidelijke afspraken in documenten, contracten of werkprocessen. Deel dit actief met je team.
Voorbeeld: Een installatiebedrijf introduceert governance-richtlijnen tijdens het kwartaaloverleg.
Structureer je overlegmomenten. Zet governance en ESG op de agenda, ook al is het kort.
Voorbeeld: Een mkb-bouwbedrijf bespreekt in elk directieoverleg 10 minuten lang duurzaamheid, compliance en risico’s.
Goede governance in het mkb vraagt om openheid. Leg besluiten vast en licht ze intern of extern toe als dat relevant is.
Voorbeeld: Een horecaonderneming deelt keuzes over leveranciersbeleid in het interne communicatiekanaal.
Sterke governance betekent ook: luisteren. Vraag input van medewerkers, klanten of partners over ESG- en strategische keuzes.
Voorbeeld: Een creatief bureau organiseert een jaarlijkse klantdialoog over maatschappelijke positionering.
Integreer governance in je dagelijkse bedrijfsvoering. Denk aan formats voor beslissingen, compliance-checks of risicoanalyses.
Voorbeeld: Een logistiek bedrijf gebruikt een beslismodel waarin duurzaamheid en integriteit standaard worden meegewogen.
Sterke governance is nooit af. Plan jaarlijks een reflectiemoment: wat werkt, wat moet anders?
Voorbeeld: Een familiebedrijf houdt jaarlijks een sessie met MT en externe adviseur over structuur en transparantie.
Sterke governance geeft je bedrijf richting, rust en resultaat. Het helpt je om duurzaam ondernemen écht te verankeren, risico’s te beheersen en vertrouwen te winnen bij klanten en investeerders. Wil jij governance toepassen op een manier die bij jouw organisatie past? Wij denken graag mee – praktisch, begrijpelijk en haalbaar.
Lees ook over trends in governance in het artikel ‘Governance en duurzaam ondernemen: 10 trends voor het mkb’.
Actueel
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Per 1 juli 2025 veranderen deze regels voor HR
Update Special Lonen 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk