Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers?
Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat de je grens van 500 privékilometers per jaar niet hebt overschreden. Daarvoor houd je een rittenregistratie bij. Voldoet je rittenregistratie niet aan de eisen of heb je geen rittenregistratie bijgehouden, dan moet je alsnog de bijtelling privégebruik auto betalen.
Let op! Een rittenregistratie die alleen je privéritten vermeldt, vormt onvoldoende bewijs om de bijtelling wegens privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen.
Kijk voor meer informatie over een correcte rittenregistratie op de Rittenregistratie-pagina van de Belastingdienst en in de Uitvoeringsregeling van de loonbelasting art. 3.13 URLB 2011.
Tip! Heb je een bestelauto van je onderneming die je alleen zakelijk gebruikt? Dan kun je een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. In dat geval hoef je:
Meer over een bestelauto van de zaak en de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ vind je op de pagina ‘Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst.
In 2018 beschikt een dga van een bv over twee auto’s, een Audi R8 Coupe en een Bentley Bentayga. Deze auto’s zijn mede voor privédoeleinden ter beschikking gesteld. Zowel in de loonaangifte van de bv als de aangifte inkomstenbelasting van de dga is geen bijtelling voor privégebruik van deze auto’s opgenomen.
Nadat de dga de rittenregistraties van de beide auto’s heeft verstuurd, constateert de Belastinginspecteur onregelmatigheden in de rittenregistraties:
De Belastingdienst concludeert dat de dga niet heeft bewezen dat de bijtelling achterwege mag blijven. De inspecteur past daarom bij het opleggen van de aanslag inkomstenbelasting aan de dga de bijtelling wegens privégebruik van de auto’s van de zaak toe.
De dga gaat in beroep. Maar ook rechtbank Zeeland-West-Brabant concludeert dat de rittenregistraties van de dga geen betrouwbare weergave zijn van het werkelijke gebruik van de auto’s.
Het beroep van de dga op het vertrouwensbeginsel slaagt evenmin. Er zijn namelijk geen objectieve gegevens waaruit blijkt dat de inspecteur akkoord zou zijn met de rittenregistraties. De rechtbank verklaart het beroepschrift van de dga daarom ongegrond.
Bron: Taxence, Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Actueel
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk