Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Forfaits spaartegoeden en schulden box 3 2022 bekend
De staatssecretaris heeft de forfaits in box 3 voor het jaar 2022 bekendgemaakt. Voor spaartegoeden bedraagt dit forfait in 2022 0%, voor schulden 2,28%. Het forfait voor overige bezittingen was al langer bekend en bedraagt 5,53%.
In 2022 wordt uw box 3-inkomen nog op twee manieren berekend:
Let op! 2022 is het laatste jaar waarin de Belastingdienst het box 3-inkomen nog op twee manieren berekent. Vanaf 2023 past ze alleen nog de nieuwe manier toe.
Bij de berekening van je box 3-inkomen nieuwe stijl gaat de Belastingdienst uit van forfaits voor drie vermogensgroepen: banktegoeden, overige bezittingen en schulden.
De Belastingdienst berekent het totale forfaitaire rendement op grond van de forfaits van de verschillende vermogensgroepen. Dit vormt vervolgens de basis voor de berekening van de box 3-heffing nieuwe stijl, die wordt vergeleken met de oude manier van berekenen. Bij de uiteindelijke vaststelling van je box 3-heffing in 2022 houdt de Belastingdienst automatisch alleen rekening met de laagste uitkomst van de twee berekeningen.
Vanaf 1 maart 2023 is het mogelijk om je aangifte inkomstenbelasting 2022 in te dienen. Het is het overwegen waard om na ontvangst van je definitieve aanslag 2022 met onze specialisten te overleggen of bezwaar maken verstandig is. Inmiddels is namelijk al enige rechtspraak verschenen over de vraag of recht bestaat op verdere verlaging van de box 3-heffing als het werkelijke rendement lager is. Deze rechtspraak ligt echter niet allemaal op één lijn en de Hoge Raad moet nog oordelen.
De eerste definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2022 worden op zijn vroegst vanaf mei 2023 opgelegd. Op dat moment is wellicht meer bekend over de manier waarop je bezwaar kunt en moet maken en of bezwaar maken zinvol gaat zijn.
Let op! Ontvang je een definitieve aanslag over een eerder belastingjaar, dan adviseren je om met ons te overleggen of bezwaar maken verstandig is. Dat lijkt op dit moment in ieder geval verstandig als je werkelijke rendement lager is dan het rendement waarmee in je definitieve aanslag is gerekend.
Je vindt het op de pagina van onze Box 3 Helpdesk. Ontvang je liever persoonlijk advies van een van onze specialisten, dan staan die natuurlijk ook voor je klaar. Bel of mail gerust.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Senior Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die […]
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk