Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Fiscaal voordeel OFGR vervalt – herstructureer nu of je rekent af in 2025
Heb je als dga in het verleden een open fonds voor gemene rekening (OFGR) gebruikt om fiscaal voordeel te behalen en vermogen uit de publiciteit te houden? Let op: Per 2025 vervalt de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting van het OFGR. Wil je voorkomen dat je in 2025 moet afrekenen? Kom dan nu in actie!
In de praktijk hebben dga’s in het verleden nog wel eens gebruikgemaakt van een OFGR in hun ondernemingsstructuur. Om 2 redenen:
Vanwege de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting, kon je als dga de aandelen in je holding (via een aandelenfusie) omruilen tegen participaties in het OFGR. Nadat het OFGR alle aandelen had verkregen in de holding, kon de holding het kapitaal uitkeren aan het OFGR. Dit was onbelast, omdat hiervoor de deelnemingsvrijstelling gold. Daarna verdween het kapitaal uit het zicht van de buitenwereld, omdat een OFGR geen publicatieplicht heeft.
Met het Belastingplan 2024 – en in het bijzonder het wetsvoorstel Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling – komt aan de fiscale voordelen van een OFGR een einde. Wel komt er overgangsrecht.
OFGR’s blijven nu nog even zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Maar per 1 januari 2025 vervalt die belastingplicht. Met als gevolg dat het OFGR direct voorafgaand aan dat vervallen – bij fictie – alle vermogensbestanddelen vervreemdt aan de participanten tegen de in het economische verkeer geldende waarde. En als participant van het OFGR ben je per 1 januari 2025 vervolgens zelf belastingplichtig voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting als het gaat om jouw aandeel in de resultaten van het OFGR.
De wetgever heeft voorzien in overgangsrecht met de introductie van 3 faciliteiten. Daarmee voorkom je – onder voorwaarden – dat je met de Belastingdienst moet afrekenen over de fiscale claim die door het OFGR-overgangsrecht ontstaat.
De faciliteiten van het overgangsrecht:
Hiervan kun je gebruikmaken als alle participanten in het OFGR binnenlands belastingplichtig of buitenlands belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Soms is daarvoor een verzoek nodig aan de Belastingdienst. Let op: Alle participanten moeten daadwerkelijk vennootschapsbelasting betalen en niet zijn vrijgesteld!
Bij het toepassen van de doorschuiffaciliteit treden de participanten fiscaal gezien voor de verkregen vermogensbestanddelen in de plaats van het OFGR. Daardoor blijft voor de fiscus de fiscale claim op de vermogensbestanddelen behouden.
De doorschuiffaciliteit vindt plaats op het tijdstip onmiddellijk voorafgaand aan de beëindiging van de zelfstandige belastingplicht van het OFGR.
Voor het toepassen van de doorschuiffaciliteit zónder goedkeuring gelden enkele beperkingen: Zo mag het OFGR geen aanspraak hebben op verliesverrekening, recht op vermindering van belasting vanwege buitenlandse resultaten, toepassing van de innovatiebox of voortwenteling van voorheffingen (zie uitgebreider in Kamerstukken II, 2023/224, 36423, nr. 3, p. 40-41). Heeft het OFGR wel recht op verliesverrekening etc, dan moeten de deelgerechtigden een verzoek doen aan de inspecteur voor toepassen van de doorschuiffaciliteit.
Let op! Voor de dga is de doorschuiffaciliteit niet toepasbaar, omdat hij veelal als privépersoon participeert in een OFGR.
Hierbij kan de dga zijn bewijs van deelgerechtigdheid onder bepaalde voorwaarden storten in een bestaande of nieuwe houdstermaatschappij:
Op die manier wordt de bv deelgerechtigde in het OFGR.
Over de winst bij fictieve vervreemding van het bewijs van deelgerechtigdheid door de deelgerechtigde is dan op dat moment geen belasting verschuldigd.
Van belang is dat de aandelenfusie uiterlijk op 31 december 2024 plaatsvindt.
Desgewenst kan de dga vervolgens nog gebruikmaken van de doorschuiffaciliteit, als alle andere deelgerechtigden ook aan vennootschapsbelasting zijn onderworpen.
Kom je als deelgerechtigde niet in aanmerking voor de doorschuiffaciliteit of aandelenfusiefaciliteit? Dan kun je voor de fictieve vervreemdingswinst een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst. Hierbij betaal je de verschuldigde (inkomsten)belasting dan in 10 gelijkblijvende jaarlijkse termijnen aan de Belastingdienst.
Het kan voorkomen dat vastgoed onderdeel is van het vermogen van het OFGR. Een aandelenfusie kan dan leiden tot overdrachtsbelasting. Ook daarin heeft de wetgever voorzien. Je bent bij de gefaciliteerde aandelenfusie geen overdrachtsbelasting verschuldigd als:
Meer hierover vind je ook in de memorie van toelichting (Kamerstukken II, 2023/24, 36423, nr. 3, p. 10-12).
Bij gebruik van de aandelenfusiefaciliteit en doorschuiffaciliteit komt het OFGR-vermogen weer in de bv. Daarmee wordt dit vermogen zichtbaar door de publicatieplicht. Wil je het vermogen toch uit de publiciteit houden, dan is extra actie vereist. Hiervoor bestaan onder voorwaarden mogelijkheden, bijvoorbeeld door te werken met een ‘Curaçaose coöperatie’.
Wil je als dga met een OFGR in je ondernemingsstructuur voorkomen dat je eind 2024 belasting verschuldigd wordt? Onderneem nu actie en bel of mail ons. We helpen je graag.
Bron: Taxence
Actueel
Special Lonen 2025
Rapport met beste praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage
Belastingrente lager in 2025?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
De belastingrente is vanaf 1 januari 2025 hoogstwaarschijnlijk lager dan in 2024. De percentages zijn nog niet officieel gepubliceerd, maar voor onder meer de vennootschapsbelasting daalt het percentage waarschijnlijk van 10% in 2024 naar 9% in 2025. Voor vrijwel alle andere belastingen is de kans ook reëel dat de belastingrente lager wordt. Waarschijnlijk van 7,5% […]
In januari 2025 moet je je laatste btw-aangifte van 2024 indienen. Zo’n laatste aangifte kan een aantal bijzonderheden bevatten. We hebben voor je samengevat waar je op moet letten. 1. Btw privégebruik auto De btw-afdracht die je verschuldigd bent over het privégebruik van auto’s van de zaak moet je aangeven in je laatste btw-aangifte van […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk