Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Een brede kijk op de inclusieve arbeidsmarkt
Er heerst totale gekte op de arbeidsmarkt, de vacatures vliegen je om de oren en recruiters bevinden zich hele dagen op LinkedIn. Allemaal om de perfecte man of vrouw voor de functie te vinden. Ik kijk daar toch anders naar…
Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik verteld over de eindsprint naar mijn droombaan. En nu is die finish écht in zicht: ik heb mijn opleiding Educational Needs aan de Hogeschool van Utrecht afgerond en ik mag mezelf ‘Master of Education’ noemen. Dus… tijd voor een nieuwe stap in mijn loopbaan!
Ga ik stoppen bij Vitacon Luteijn? Nee, zeker niet! Ik ben op zoek naar een tweede droombaan. Een baan als loopbaandecaan, studieloopbaanbegeleider of studentencoach binnen het beroepsonderwijs. Ik wil ook jonge mensen coachen die net dat beetje extra aandacht nodig hebben, ze begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en ze ondersteunen bij het maken van (studie)keuzes voor hun toekomst.
Hoe worden keuzes gemaakt?
In mijn werk kom ik weleens mensen tegen, waarbij bij mij de vraag opkomt ‘hoe is deze persoon op school begeleid bij het maken van zijn studiekeuze?’. Vanuit die interesse ben ik destijds gestart met mijn opleiding. Het is zo belangrijk dat studenten goed begeleid worden en dat zij zichzelf leren kennen, maar ook leren omgaan met af en toe een tegenslag. Je kijkt naar wie je bent, wat je wilt, waar je passie ligt en wat écht bij je past. Ik zie steeds vaker burn-outs op jonge leeftijd, vaak omdat iemand al te lang iets doet waarvan hij of zij geen energie krijgt of zelfs energie lekt… Dit kan je voorkomen.
Onderwijs is veelal afgestemd op de massa. Er wordt (nog) te weinig gekeken naar de studenten individueel. Gelukkig komt daar wel verandering in. Steeds meer scholen zien hoe belangrijk het is om hierin te investeren door ook het echte gesprek aan te gaan. Als je mensen op jonge leeftijd al kan begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling met zowel hun talenten als hun valkuilen, gaan zij weerbaar en met meer zelfvertrouwen hun toekomst tegemoet.
Als werkgever kom je deze jonge mensen ook tegen als zij als stagiaire in jouw bedrijf meewerken. Ook jij kan een verschil maken in de ontwikkeling van deze medewerkers en met de juiste begeleiding stoom jij ze klaar voor hun nieuwe ‘echte’ baan in jouw bedrijf. En wie weet… hun droombaan.
Onderwijs versus arbeidsmarkt
Ik heb veel geleerd en gezien tijdens mijn studie aan de Hogeschool Utrecht en mijn stage bij ROC Graafschap College in Doetinchem. Ook zaken die zowel in het onderwijs als op de arbeidsmarkt spelen. Binnen het onderwijs zie je de verschuiving van passend onderwijs naar meer inclusief onderwijs. De school ontwikkelt een omgeving waar elke student wordt toegelaten en zij met elkaar leren om te gaan en samen te werken. En dat is volgens mij ook de toekomst voor de arbeidsmarkt.
Inclusief onderwijs is een ontwikkelrichting die goed aansluit op de inclusieve arbeidsmarkt. De jongeren van nu zijn de medewerkers en werkgevers van de toekomst. Jonge mensen raken steeds meer gewend om in een inclusieve omgeving samen te leren en te leven. Voor hen wordt een inclusieve samenleving -en daarmee een inclusieve arbeidsmarkt- steeds meer een vanzelfsprekendheid.
Diversiteit
Binnen het onderwijs wordt diversiteit onderverdeeld in de thema’s: gender, sociaal-economische status, etniciteit, religie en vermogens (Mitchell, 2017). Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, welke belemmeringen je hebt, wat je wel kunt of juist niet kunt: met het juiste inzicht komen je talenten tot uiting. En dat is precies mijn visie voor de arbeidsmarkt:
Kijk naar medewerkers vanuit hun mogelijkheden en talenten, niet vanuit hun onmogelijkheden, onvermogen of barrières. Als werkgever, leidinggevende of collega kun je een verschil maken door je medewerkers te laten inzien wat hun natuurlijke kwaliteiten en drijfveren zijn. Sta open voor de behoeften van je medewerker bij zijn of haar individuele ontwikkeling.
Kortweg: zet je vooroordeel aan de kant. Heeft iemand extra persoonlijke uitdagingen? Prima. De volgende vraag is dan “Wat heeft deze persoon nodig om zich verder te ontwikkelen?”. Praat er samen over, je (toekomstige) medewerker voelt zich gehoord en het draagt bij aan een veilig en vertrouwde werkomgeving. Ben jij als werkgever daarna in staat om aanpassingen te bieden, dan weet ik zeker dat je een heel goede en gemotiveerde medewerker rijker bent.
Stap voor stap
Diversiteit in je onderneming biedt veel mooie kansen. Je hoeft niet alles aan te passen of te accepteren, het vraagt wél een andere kijk van werkgevers en (huidige) medewerkers: hoe kunnen jullie zoveel mogelijk tegemoetkomen aan de behoefte van je huidige en nieuwe collega’s?
Probeer kansen te zien in plaats van onmogelijkheden. Leer onbevooroordeeld naar je (potentiële) medewerkers te kijken. Maar first-things-first… laten we beginnen met het bespreekbaar maken. Wil je graag eens praten over de inclusieve arbeidsmarkt en wat het voor jouw onderneming kan betekenen? Stuur me een bericht, ik vertel je er graag meer over.
Betty Hehamahua, HR consultant | personal/ teamcoacht 06 2234 2548e b.hehamahua@vitaconluteijn.nl
De overheid stimuleert werkgevers op allerlei manieren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Meer daarover lees je in het artikel van mijn collega Amber “Krapte op de arbeidsmarkt? Hier liggen je kansen!”
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
De belastingrente is vanaf 1 januari 2025 hoogstwaarschijnlijk lager dan in 2024. De percentages zijn nog niet officieel gepubliceerd, maar voor onder meer de vennootschapsbelasting daalt het percentage waarschijnlijk van 10% in 2024 naar 9% in 2025. Voor vrijwel alle andere belastingen is de kans ook reëel dat de belastingrente lager wordt. Waarschijnlijk van 7,5% […]
In januari 2025 moet je je laatste btw-aangifte van 2024 indienen. Zo’n laatste aangifte kan een aantal bijzonderheden bevatten. We hebben voor je samengevat waar je op moet letten. 1. Btw privégebruik auto De btw-afdracht die je verschuldigd bent over het privégebruik van auto’s van de zaak moet je aangeven in je laatste btw-aangifte van […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk