Verandering biedt kansen
Home / Blogs / De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waar begin ik? Die vraag krijgen we met regelmaat van ondernemers die weten dat ze een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moeten hebben, maar niet goed weten hoe ze dit praktisch aanpakken.
Sommigen zien het als een verplichte checklist waar ze vooral “aan moeten voldoen.” Anderen zien het belang wel, maar weten niet hoe ze zorgen dat het meer wordt dan een document in een map.
In al die jaren in de wereld van arbeidsomstandigheden, heb ik één ding geleerd: een RI&E heeft alleen zin als je er echt iets mee doet. In dit blog neem ik je mee in de praktijk en deel ik mijn inzichten over hoe je een RI&E effectief inzet in je organisatie.
Door Jeroen Kremer, directeur Preventie & Verzuim Arbeidsjurist
Een RI&E brengt in kaart welke risico’s er zijn binnen je organisatie op het gebied van veiligheid en gezondheid. Vervolgens bepaal je hoe groot die risico’s zijn en hoe je ze kunt verkleinen.
De Arbowet verplicht je als werkgever om een actuele RI&E te hebben, en dat is niet voor niets. Dit is niet alleen belangrijk voor een eventueel bezoek van de Arbeidsinspectie, maar ook voor verzekeraars. Veel verzuimverzekeringen stellen een actuele RI&E als voorwaarde.
Daarnaast profiteren medewerkers direct van een RI&E. Het helpt om gezondheids- en veiligheidsrisico’s structureel te verminderen, waardoor medewerkers fitter en gezonder blijven gedurende hun hele loopbaan. Uiteindelijk wil je als werkgever dat medewerkers de werkdag veilig beginnen én gezond naar huis gaan. De RI&E vormt de basis om werknemers duurzaam inzetbaar te houden – één van de grootste uitdagingen voor alle organisaties, nu en de in toekomst – en staat directe relatie met de continuïteit van de organisatie.
Toch zien we in de praktijk dat een belangrijk deel van de RI&E’s geen effect hebben. Niet omdat de inventarisatie verkeerd is, maar omdat er niks mee gebeurt. Veel werkgevers laten een uitgebreide RI&E opstellen, met een keurige inventarisatie en evaluatie en een gedetailleerd plan van aanpak. Maar een jaar later blijkt dat er nauwelijks iets mee is gedaan.
Het probleem is: een document in een la voorkomt geen ongevallen, geen ziekteverzuim en geen juridische problemen. Alleen door opvolging te geven aan de RI&E voorkom je dat werknemers uitvallen en inzetbaar blijven voor de organisatie.
Veel werkgevers zien een RI&E als een checklist die ze één keer afwerken en dan klaar zijn. Maar dat is een misvatting. Veiligheids- en gezondheidsrisico’s kunnen veranderen door nieuwe machines, veranderende werkprocessen of zelfs seizoensinvloeden. Een RI&E moet daarom regelmatig worden bijgewerkt en geëvalueerd. Plan minimaal jaarlijks een moment om te kijken of de RI&E nog actueel is en of maatregelen goed worden opgevolgd en effect hebben.
Een RI&E is dus geen formaliteit of administratieve verplichting. Het is een kans om je organisatie veiliger, gezonder en toekomstbestendig te maken. Maar alleen als je het goed inzet. Dan maak je werk van de inzetbaarheid van werknemers en daarmee het succes van je eigen organisatie.
Heb je vragen over hoe je een RI&E optimaal inzet? Of wil je sparren over hoe je het beter kunt laten aansluiten op jouw organisatie? Bel of mail me gerust, mijn collega’s en ik denken graag met je mee.
Directeur Preventie & Verzuim T +31 (0)316 740 151 E j.kremer@vitaconluteijn.nl
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk