Verandering biedt kansen
Home / Blogs / De opmars van private equity
De Nederlandse economie heeft de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Een opmerkelijke ontwikkeling is de toenemende invloed van private equity. Private equity, ofwel particulier vermogen van investeringsmaatschappijen, heeft zich ontpopt als een krachtige motor voor investeringen, innovatie en groei in Nederland.
Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
Eind juli 2023 publiceerde het FD een onderzoek over de opkomst van Private Equity in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat investeringsmaatschappijen momenteel bijna duizend bedrijven bezitten, goed voor een totale omzet van ongeveer 75 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 300.000 mensen. Gezien het toenemende belang van private equity is de kans groot dat je als mkb-ondernemer vroeg of laat met deze investeringsfondsen te maken zult krijgen.
Private equity verwijst naar investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven, waarbij kapitaal wordt verstrekt door particuliere beleggers, vermogensbeheerders en investeringsfondsen. Het is een alternatieve vorm van financiering die niet afhankelijk is van openbare markten. In plaats daarvan richten private equity investeerders zich op het kopen, laten groeien en uiteindelijk verkopen van bedrijven om rendement/winst te genereren.
De financiële middelen van private equity partijen om bedrijven te kopen zijn voornamelijk afkomstig van vermogende investeerders of institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast worden er bankfinancieringen gebruikt om met minder eigen kapitaal bedrijven aan te kopen. Dit resulteert in een relatief hoger rendement op hun inbreng. Het zogeheten ‘hefboomeffect’.
De invloed van private equity is door de gegroeide omvang van het geïnvesteerde vermogen merkbaar in de hele Nederlandse economie. Zo zijn bijvoorbeeld Hema en Action, maar ook menig dierenarts op de hoek in handen van private equity. De voorkeur voor een sector verschilt veelal per private equity partij.
In de afgelopen jaren heeft Nederland een aanzienlijke groei gezien in het aantal private equity-fondsen, investeringen en deals. Deze groei wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder een gunstig investeringsklimaat, beschikbaar kapitaal en een groeiend aantal ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar financiering. Groei die in de recente jaren werd doorgemaakt is voor een groot deel te danken aan de lage rentes.
Men denkt vaak dat private equity vooral waarde toevoegt voor grote bedrijven, maar ook voor mkb-ondernemingen zijn er voordelen:
Daarnaast biedt mede-eigenaarschap van Private equity ook kansen in financieel slechte tijden, door expertise en financiële slagkracht. Zo presteerden bedrijven in handen van Private equity tijdens de financiële crisis van 2008 beter en ze gingen minder dan gemiddeld failliet.
Hoewel Private equity aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele zorgen en uitdagingen. Een belangrijke zorg is de mogelijke focus op korte termijn winstmaximalisatie, wat kan leiden tot snelle veranderingen binnen bedrijven, kostenbesparingen en zelfs ontslagen. Bovendien heeft de groei van Private equity geleid tot discussies over regulering en toezicht om ervoor te zorgen dat bedrijven en werknemers eerlijk worden behandeld.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je sparren? Kom dan op de lijn bij Peter Eskes.
Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
T. +31 (0) 61 31 84 289
E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk