Verandering biedt kansen
Home / Blogs / De opmars van private equity
De Nederlandse economie heeft de afgelopen decennia aanzienlijke veranderingen doorgemaakt. Een opmerkelijke ontwikkeling is de toenemende invloed van private equity. Private equity, ofwel particulier vermogen van investeringsmaatschappijen, heeft zich ontpopt als een krachtige motor voor investeringen, innovatie en groei in Nederland.
Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
Eind juli 2023 publiceerde het FD een onderzoek over de opkomst van Private Equity in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat investeringsmaatschappijen momenteel bijna duizend bedrijven bezitten, goed voor een totale omzet van ongeveer 75 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 300.000 mensen. Gezien het toenemende belang van private equity is de kans groot dat je als mkb-ondernemer vroeg of laat met deze investeringsfondsen te maken zult krijgen.
Private equity verwijst naar investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven, waarbij kapitaal wordt verstrekt door particuliere beleggers, vermogensbeheerders en investeringsfondsen. Het is een alternatieve vorm van financiering die niet afhankelijk is van openbare markten. In plaats daarvan richten private equity investeerders zich op het kopen, laten groeien en uiteindelijk verkopen van bedrijven om rendement/winst te genereren.
De financiële middelen van private equity partijen om bedrijven te kopen zijn voornamelijk afkomstig van vermogende investeerders of institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast worden er bankfinancieringen gebruikt om met minder eigen kapitaal bedrijven aan te kopen. Dit resulteert in een relatief hoger rendement op hun inbreng. Het zogeheten ‘hefboomeffect’.
De invloed van private equity is door de gegroeide omvang van het geïnvesteerde vermogen merkbaar in de hele Nederlandse economie. Zo zijn bijvoorbeeld Hema en Action, maar ook menig dierenarts op de hoek in handen van private equity. De voorkeur voor een sector verschilt veelal per private equity partij.
In de afgelopen jaren heeft Nederland een aanzienlijke groei gezien in het aantal private equity-fondsen, investeringen en deals. Deze groei wordt aangewakkerd door verschillende factoren, waaronder een gunstig investeringsklimaat, beschikbaar kapitaal en een groeiend aantal ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar financiering. Groei die in de recente jaren werd doorgemaakt is voor een groot deel te danken aan de lage rentes.
Men denkt vaak dat private equity vooral waarde toevoegt voor grote bedrijven, maar ook voor mkb-ondernemingen zijn er voordelen:
Daarnaast biedt mede-eigenaarschap van Private equity ook kansen in financieel slechte tijden, door expertise en financiële slagkracht. Zo presteerden bedrijven in handen van Private equity tijdens de financiële crisis van 2008 beter en ze gingen minder dan gemiddeld failliet.
Hoewel Private equity aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele zorgen en uitdagingen. Een belangrijke zorg is de mogelijke focus op korte termijn winstmaximalisatie, wat kan leiden tot snelle veranderingen binnen bedrijven, kostenbesparingen en zelfs ontslagen. Bovendien heeft de groei van Private equity geleid tot discussies over regulering en toezicht om ervoor te zorgen dat bedrijven en werknemers eerlijk worden behandeld.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je sparren? Kom dan op de lijn bij Peter Eskes.
Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
T. +31 (0) 61 31 84 289
E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk