Skip to main content
28 februari 2024

Zo voorkom je verhoogde belastingrente voor aanslagen 2023

Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2024 flink verhoogd, naar 10% voor vennootschapsbelasting en naar 7,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline.

Wanneer betaal je belastingrente?

De Belastingdienst brengt je belastingrente, ook wel heffingsrente genoemd, in rekening als ze een aanslag oplegt na 1 juli volgend op het bewuste belastingjaar. Legt ze de aanslag over 2023 dus op na 1 juli 2024, dan ben je daarover heffingsrente verschuldigd. De heffingsrente wordt berekend over de periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan start de berekening van de belastingrente 6 maanden na afloop van dat boekjaar.

Vergoedt de Belastingdienst ook belastingrente?

In principe vergoedt de Belastingdienst geen belastingrente. Een uitzondering geldt wanneer de Belastingdienst langer dan een x aantal weken over de behandeling van je aangifte of verzoek om teruggave doet. Het aantal weken varieert tussen de 8 en 13 en is afhankelijk van het belastingtype. Voor vennootschaps- en inkomstenbelasting geldt een behandelingstermijn van 13 weken.

Heeft de Belastingdienst voor de behandeling langer dan het ervoor gestelde aantal weken nodig, dan krijg je belastingrente vergoed over de periode na 1 juli.

Hoe kun je heffingsrente voorkomen?

Belastingrente voorkomen met tijdige aangifte

Heffingsrente voorkom je in de basis door op tijd belastingaangifte te doen en dus ook op tijd eventuele wijzigingen door te voeren.

Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte vennootschapsbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.

Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar aangifte inkomstenbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.

Heffingsrente voorkomen met tijdige aanvraag voorlopige aanslag

Lukt het niet om op tijd je aangifte in te dienen, dan voorkom je heffingsrente door een voorlopige aanslag aan te vragen tot het verschuldigde bedrag aan belasting.

Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.

Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan moet je de aanvraag hebben gedaan binnen 4 maanden na afloop van dat boekjaar.

Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.

Let op! Bij afwijkingen tussen de opgelegde aanslag en aanvraag voorlopige aanslag/aangifte brengt de Belastingdienst wél heffingsrente in rekening over het verschil.

Wat betekent dit voor nu?

Weet je of vermoed je dat je nog belasting moet bijbetalen over 2023, kom dan nu in actie. Door nog vóór de deadlines om aanpassing van de voorlopige aanslag te verzoeken, voorkom je hoge bedragen aan belastingrente.

Wens je advies of heb je hulp nodig bij het indienen van een aangifte of aanvragen van een voorlopige aanslag? Bel of mail ons. We staan voor je klaar.

Terug

Nog niet uitgelezen?