Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Zo voorkom je verhoogde belastingrente voor aanslagen 2023
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2024 flink verhoogd, naar 10% voor vennootschapsbelasting en naar 7,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline.
De Belastingdienst brengt je belastingrente, ook wel heffingsrente genoemd, in rekening als ze een aanslag oplegt na 1 juli volgend op het bewuste belastingjaar. Legt ze de aanslag over 2023 dus op na 1 juli 2024, dan ben je daarover heffingsrente verschuldigd. De heffingsrente wordt berekend over de periode van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag. Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan start de berekening van de belastingrente 6 maanden na afloop van dat boekjaar.
In principe vergoedt de Belastingdienst geen belastingrente. Een uitzondering geldt wanneer de Belastingdienst langer dan een x aantal weken over de behandeling van je aangifte of verzoek om teruggave doet. Het aantal weken varieert tussen de 8 en 13 en is afhankelijk van het belastingtype. Voor vennootschaps- en inkomstenbelasting geldt een behandelingstermijn van 13 weken.
Heeft de Belastingdienst voor de behandeling langer dan het ervoor gestelde aantal weken nodig, dan krijg je belastingrente vergoed over de periode na 1 juli.
Heffingsrente voorkom je in de basis door op tijd belastingaangifte te doen en dus ook op tijd eventuele wijzigingen door te voeren.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte vennootschapsbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar aangifte inkomstenbelasting doet en wij als accountant/fiscaal adviseur de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd kunnen overnemen.
Lukt het niet om op tijd je aangifte in te dienen, dan voorkom je heffingsrente door een voorlopige aanslag aan te vragen tot het verschuldigde bedrag aan belasting.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.
Is sprake van een gebroken boekjaar? Dan moet je de aanvraag hebben gedaan binnen 4 maanden na afloop van dat boekjaar.
Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvraagt en de Belastingdienst de aanslag oplegt conform jouw aanvraag.
Let op! Bij afwijkingen tussen de opgelegde aanslag en aanvraag voorlopige aanslag/aangifte brengt de Belastingdienst wél heffingsrente in rekening over het verschil.
Weet je of vermoed je dat je nog belasting moet bijbetalen over 2023, kom dan nu in actie. Door nog vóór de deadlines om aanpassing van de voorlopige aanslag te verzoeken, voorkom je hoge bedragen aan belastingrente.
Wens je advies of heb je hulp nodig bij het indienen van een aangifte of aanvragen van een voorlopige aanslag? Bel of mail ons. We staan voor je klaar.
Actueel
Checklist langdurig zieke medewerker – Jouw wettelijke to do’s
Hoeveel mag je belastingvrij schenken in 2025?
Btw corrigeren moet voortaan binnen 8 weken
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk