Skip to main content
26 november 2022

Zo kun je personeel steunen met diens hogere kosten

Als werkgever wat extra’s doen voor je personeel nu zij worstelen met hogere energielasten en andere gestegen kosten? Fiscaal ben je beperkt, maar er zijn echt nog wel mogelijkheden. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

1. Verhoging brutoloon

Kies ervoor om het brutoloon te verhogen, tijdelijk of permanent. Een permanente verhoging mag dan kostbaar zijn, een tijdelijke verhoging is vaak lastig(er) terug te draaien. Er zijn verwachtingen geschept en het vraagt om heldere communicatie. Het is mogelijk de brutoloonverhoging vorm te geven als percentage van het loon, eventueel met een maximumbedrag. Hoeveel een medewerker netto van de bruto verhoging overhoudt, is afhankelijk van diens individuele situatie.

2. Netto vergoeding werkkostenregeling (WKR)

Als werkgever kun je gebruikmaken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR), bijvoorbeeld om (een deel) van de energiekosten van je medewerker te vergoeden. De vrije ruimte is afhankelijk van de totale loonsom: 3% over de eerste € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Je kunt de vrije ruimte zo over je medewerkers verdelen zoals jij dat wilt en het is voor hen belastingvrij. Overschrijd je de vrije ruimte, dan blijft de vergoeding voor de werknemer belastingvrij en betaal je als werkgever een eindheffing van 80%.

3. Thuiswerkvergoeding maximeren

De thuiswerkvergoeding is nu onbelast tot een bedrag van € 2,-. In 2023 stijgt dit naar € 2,13 per dag. De bonden strijden gezien de gestegen energiekosten echter voor een verhoging naar € 6,- en sommige CAO’s zullen mogelijk ook tot een hogere vergoeding dan het wettelijke minimum verplichten. Het meerdere is dan ofwel loon (zie 1) of valt onder de WKR (zie 2)

4. Energieadviseur laten meekijken

Advies van een energieadviseur kan een medewerker energiebesparing opleveren en daarmee ook op de lange termijn interessant zijn. De kosten van een adviseur kun je in de vrije ruimte van de WKR onderbrengen. Let op: de btw is niet aftrekbaar.

5. Budget voor energiebesparende maatregelen

Geef vouchers of een andere vorm van budget voor energiebesparende maatregelen uit aan medewerkers. Ook deze kosten vallen in de vrije ruimte van de WKR en ook hierbij is de btw niet aftrekbaar.

6. Lening verstrekken

Verstrek een lening aan een medewerker om bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te treffen, zoals de installatie van zonnepanelen, infrarood verwarmingspanelen of een warmtepomp. Is de rente te laag, dan is het rentevoordeel bij de werknemer belast als loon.

Een aandachtspunt is het uitdiensttredingsrisico. Gaat een medewerker uit dienst, dan mag je op dat moment niet zomaar alles verrekenen. Ook zul je goed moeten nadenken over de manier waarop de medewerker je zekerheid van terugbetaling kan geven.

Terug

Nog niet uitgelezen?