Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
De hoogte van de beloningen in de publieke sector staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Na veel publieke verontwaardiging over de hoogte van beloningen heeft de tweede kamer de Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen (semi)publieke sector (WNT) aangenomen. Deze wet beoogt een einde te maken aan excessieve beloningen in het publieke domein.
De wet is echter op meer organisaties van toepassing dan waarop de bekende voorbeelden en krantenartikelen betrekking hebben. Al snel doemt de vraag op hoe de lastenverlichting die de regering voorstaat zich verhoudt tot de invoering van deze wet.
De wet stelt regels aan het maximumbedrag dat topfunctionarissen mogen verdienen (ook bij beëindiging van dienstverbanden) en aan de verantwoording die hierover in de jaarrekening moet worden opgenomen. Bovendien verplicht het instellingen hun jaarrekening door een accountant te laten controleren.
De wet is van toepassing op verschillende organisaties in de (semi)publieke sector, waaronder zorginstellingen, onderwijsinstellingen, wooncorporaties ed.
MAAR OOK op niet op winst gerichte stichtingen/verenigingen, die 3 jaar lang, jaarlijks meer dan € 500.000 aan subsidie ontvangen en waarbij deze subsidie meer dan de helft van de baten vormt.
Dit betekent dat de WNT ook van toepassing is op relatieve kleine stichtingen of verenigingen. Misschien vervult u wel een bestuursfunctie of zit u in de raad van toezicht van een stichting, die een gemeentelijke subsidie ontvangt. De wet is hierop dan al snel van toepassing. Ik denk bijvoorbeeld aan een welzijnsstichting, muziekschool of bibliotheek.
De definitie van “topfunctionarissen”, zoals opgenomen in de wet, is lastig te lezen. Kort samengevat wordt iemand aangemerkt als topfunctionaris als hij/zij directeur-bestuurder, bestuurslid, lid van de raad van toezicht of lid van het managementteam is. Van al deze “topfunctionarissen” moeten o.a. naam, functie en salarisgegevens (beloning) in de jaarrekening worden opgenomen. Voor deze verplichting maakt de hoogte van de beloning niet uit, valt de instelling onder de WNT en is de persoon een “topfunctionaris”, dan moeten de gegevens in de jaarrekening worden gepubliceerd.
In de wet is verder geregeld dat de jaarrekening door een accountant moet worden gecontroleerd. Er geldt dus een controleplicht voor de jaarrekening als de instelling valt onder de WNT. De accountant heeft een meldingsplicht als niet aan de vereisten uit de wet wordt voldaan.
Er kan gesteld worden dat de wet ook op relatief kleine instellingen van toepassing is en de administratieve lasten voor instellingen toenemen, want:
– Stichtingen of verenigingen met een subsidie van € 500.000 per jaar kunnen vallen onder de WNT; – De jaarrekening moet dan door een accountant worden gecontroleerd; – En moeten gegevens over de beloning van de toezichthoudende organen, bestuurders en overige “topfunctionarissen” worden opgenomen in de jaarrekening.
Valt uw organisatie onder de WNT? Zorg dan dat u alles goed regelt. Het voorkomt een hoop vragen.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Gert Bouwhuis 0314 – 36 91 11 g.bouwhuis@stolwijkkelderman
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk