Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
De hoogte van de beloningen in de publieke sector staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Na veel publieke verontwaardiging over de hoogte van beloningen heeft de tweede kamer de Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen (semi)publieke sector (WNT) aangenomen. Deze wet beoogt een einde te maken aan excessieve beloningen in het publieke domein.
De wet is echter op meer organisaties van toepassing dan waarop de bekende voorbeelden en krantenartikelen betrekking hebben. Al snel doemt de vraag op hoe de lastenverlichting die de regering voorstaat zich verhoudt tot de invoering van deze wet.
De wet stelt regels aan het maximumbedrag dat topfunctionarissen mogen verdienen (ook bij beëindiging van dienstverbanden) en aan de verantwoording die hierover in de jaarrekening moet worden opgenomen. Bovendien verplicht het instellingen hun jaarrekening door een accountant te laten controleren.
De wet is van toepassing op verschillende organisaties in de (semi)publieke sector, waaronder zorginstellingen, onderwijsinstellingen, wooncorporaties ed.
MAAR OOK op niet op winst gerichte stichtingen/verenigingen, die 3 jaar lang, jaarlijks meer dan € 500.000 aan subsidie ontvangen en waarbij deze subsidie meer dan de helft van de baten vormt.
Dit betekent dat de WNT ook van toepassing is op relatieve kleine stichtingen of verenigingen. Misschien vervult u wel een bestuursfunctie of zit u in de raad van toezicht van een stichting, die een gemeentelijke subsidie ontvangt. De wet is hierop dan al snel van toepassing. Ik denk bijvoorbeeld aan een welzijnsstichting, muziekschool of bibliotheek.
De definitie van “topfunctionarissen”, zoals opgenomen in de wet, is lastig te lezen. Kort samengevat wordt iemand aangemerkt als topfunctionaris als hij/zij directeur-bestuurder, bestuurslid, lid van de raad van toezicht of lid van het managementteam is. Van al deze “topfunctionarissen” moeten o.a. naam, functie en salarisgegevens (beloning) in de jaarrekening worden opgenomen. Voor deze verplichting maakt de hoogte van de beloning niet uit, valt de instelling onder de WNT en is de persoon een “topfunctionaris”, dan moeten de gegevens in de jaarrekening worden gepubliceerd.
In de wet is verder geregeld dat de jaarrekening door een accountant moet worden gecontroleerd. Er geldt dus een controleplicht voor de jaarrekening als de instelling valt onder de WNT. De accountant heeft een meldingsplicht als niet aan de vereisten uit de wet wordt voldaan.
Er kan gesteld worden dat de wet ook op relatief kleine instellingen van toepassing is en de administratieve lasten voor instellingen toenemen, want:
– Stichtingen of verenigingen met een subsidie van € 500.000 per jaar kunnen vallen onder de WNT; – De jaarrekening moet dan door een accountant worden gecontroleerd; – En moeten gegevens over de beloning van de toezichthoudende organen, bestuurders en overige “topfunctionarissen” worden opgenomen in de jaarrekening.
Valt uw organisatie onder de WNT? Zorg dan dat u alles goed regelt. Het voorkomt een hoop vragen.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Gert Bouwhuis 0314 – 36 91 11 g.bouwhuis@stolwijkkelderman
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk