Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Werelddag Veiligheid en Gezondheid op het werk
28 april 2018 jongstleden was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Doel hiervan is aandacht vragen voor preventie. Het gaat daarbij niet alleen om de gezondheid en veiligheid van individuele werknemers te verbeteren maar ook de kosten van werkgerelateerde ziekten en sterfgevallen tot een minimum terug te brengen. EU-OSHA heeft de preventie van werkgerelateerde ziekten tot een beleidsprioriteit gemaakt.
Het aantal arbeidsongevallen is de afgelopen tien jaar met 25% afgenomen. Toch zijn er in Europa elk jaar nog 200.000 werkgerelateerde sterfgevallen.
Veel ziekten, waaronder kanker, ademhalingsstoornissen, hart- en vaatziekten, huidziekten, aandoeningen aan het bewegingsapparaat en geestelijke gezondheidsproblemen kunnen door het werk veroorzaakt of verergerd worden. Hoewel de onderliggende oorzaken van deze ziekten complex kunnen zijn, is van bepaalde soorten blootstelling op de werkplek bekend dat ze bijdragen aan het ontstaan of verloop van een ziekte. Het is van belang nauwkeurig vast te stellen wat de risico’s van blootstellingen zijn en hoe deze zich tot elkaar en tot eventuele veranderende werkpatronen verhouden.
Het bevorderen van een cultuur van risicopreventie en welzijn op de werkplek behoort tot de goede praktijken die u als werkgever kunt hanteren. Ook is het essentieel dat werkgevers hun risico’s beoordelen en beheersen en de hiërarchie van preventie in acht nemen.
Andere goede manieren om werkgerelateerde ziekten te voorkomen: proactieve monitoring ter voorkoming van ziekte. En het bevorderen van een gezondere werkplek, via activiteiten voor het stimuleren van gezondheid op het werk.
Eén van de manieren om te achterhalen welke risico’s er bij u als werkgever kunnen zijn is door een goede Risico Inventarisatie & Evaluatie (hierna RI&E) uit te voeren. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om iedere vier jaar een RI&E uit te voeren.
Het Nederlandse werknemersbestand veroudert: de pensioengerechtigde leeftijd wordt hoger, waardoor veel medewerkers langer zullen moeten doorwerken. Dit betekent voor hen dat zij een grotere kans op ziekte hebben. Om werkplekken duurzaam te houden is daarom een goed arbeidsomstandigheden en re-integratiebeleid van belang.
Voor medewerkers in de werkende leeftijd, met de diagnose kanker, zijn er minder re-integratiemaatregelen dan voor de aandoeningen aan het bewegingsapparaat en stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Het is van belang dat deze personen makkelijker kunnen revalideren, zowel om het welzijn te verbeteren als om de maatschappelijke en economische impact van de ziekte te beperken.
Voor u als werkgever is het van belang ervoor te zorgen dat er een goed beleid binnen uw organisatie wordt gevoerd rondom re-integratie en revalidatie.
Actueel
Wat is een PAGO? En waarom is dit belangrijk voor goed werkgeverschap?
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk