Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Welke werkgeversverplichtingen gelden bij loonbeslag?
Sinds de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbv) in 2021 is de administratie rond loonbeslag van een medewerker minder omslachtig. Een aantal zaken hoef je als werkgever niet meer te doen. Maar welke verplichtingen heb je nog wel?
Is een deurwaarder voornemens om beslag te gaan leggen op het loon van een van je medewerkers, dan stuurt hij je vooraf twee zaken:
De ingevulde vragenlijst hoeft u pas na tenminste twee weken na dagtekening van het beslag terug te sturen, maar uiterlijk binnen vier weken. Vul je de vragenlijst niet of onjuist in of stuur je deze te laat terug, dan kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade van de deurwaarder of schuldeiser. Het gaat dan om kosten die door het ‘niet-doen van verklaring’ voor niets zijn gemaakt, denk aan beslagleggingskosten. Je loopt zelfs het risico te worden veroordeeld tot betaling van het bedrag waarvoor beslag is gelegd.
Het is de bedoeling dat je de ingevulde vragenlijst pas na twee weken ingevuld retour stuurt. Zo heb je tijd om contact op te nemen met je medewerker. Er kan wellicht op dat moment nog een betalingsregeling getroffen worden met de schuldeiser om het loonbeslag te voorkomen.
In het beslagexploot van de deurwaarder staat de beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen dat je medewerker mag houden voor zijn vaste lasten en om van te leven. Voor het bepalen van de beslagvrije voet gebruikt de deurwaarder een automatische rekenmodule. De rekenmodule rekent met informatie uit de basisregistratie personen, gegevens van de Belastingdienst en de polisadministratie van het UWV. De medewerker voor wie het loonbeslag geldt ontvangt een ‘modelmededeling beslagvrije voet’. Hierin staat de hoogte van de beslagvrije voet en hoe deze is berekend.
Samen met je medewerker controleren of de hoogte van de beslagvrije voet klopt? Dit kan via www.uwbeslagvrijevoet.nl van de Rijksoverheid.
Is de medewerker het niet eens met de hoogte van de beslagvrije voet, dan kan hij binnen vier weken bezwaar maken. Wordt dit toegekend, dan gaat de nieuwe beslagvrije voet direct vanaf het begin van het loonbeslag gelden. Maakt de medewerker pas bezwaar na vier weken? Dan hoeft de deurwaarder, als het ingediende bezwaar wordt toegekend, pas vanaf dat moment de beslagvrije voet aan te passen naar het nieuwe bedrag.
Het nettoloon dat overblijft na aftrek van de beslagvrije voet en de onkostenvergoedingen, zoals bijvoorbeeld reiskosten van de medewerker, moet je als werkgever overmaken aan de deurwaarder. Datzelfde geldt voor vakantiegeld en een eventuele eindejaarsuitkering. Maak je geen geld over naar de beslaglegger, dan kan een rechter je veroordelen tot nakoming van die verplichting.
Als werkgever betaal je in principe alleen de eerste beslaglegger. Dat doe je net zo lang tot de vordering is ingelost. Meldt zich in de tussentijd een latere beslaglegger bij je, dan verwijs je deze naar de eerste beslaglegger. Die is verantwoordelijk voor de verdeling van het beslag onder de verschillende beslagleggers. Soms wordt er een tweede beslag gelegd voor een schuld die voorrang heeft. In dat geval legt de eerste beslaglegger je uit aan wie je welk bedrag moet betalen.
Heeft een medewerker schulden, dan is dat in de eerste plaats vooral een probleem voor hemzelf. Omdat financiële problemen echter grote gevolgen kunnen hebben voor de psychische gezondheid en vitaliteit van een medewerker, gaat dit thema ook de werkgever aan. Jij wenst je medewerker geluk en gezondheid en hij kan het beste functioneren als hij zich goed voelt. Hoe kun je nou signaleren en helpen?
Kijk voor tips en tools voor vroeg signaleren, het bespreekbaar maken van geldzaken en hoe je medewerkers kunt steunen eens op www.financieelfittewerknemers.nl.
Bron: SRA
Actueel
Update Special Eindejaarstips 2023
Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door Tweede Kamer
Strengere regels voor turboliquidatie per 15-11-2023
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Met ingang van 1 januari 2024 geldt er een wettelijk minimumuurloon voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder. Vaste minimum maand-, week- en daglonen verdwijnen daarmee. Wat gaat er veranderen? En wat kan dit voor jouw organisatie betekenen? Ik leg het je uit. Door Laura van Alst, Arbeidsjurist Als het gaat om het wettelijk […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2023 naar 2024. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren?In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig zijn […]
Niet eerder stond je met vijf generaties tegelijk op de werkvloer. Hoe ga je als werkgever om met die generatiediversiteit? Hoe zorg je dat elke generatie met haar eigen kenmerken en unieke perspectieven optimaal kan bijdragen aan jouw organisatie? Ik verklap je graag de voor mij meest waardevolle take-away uit onze recente HR Kenniskring. Zhané […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2024 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Download de Update Special Eindejaarstips 2023 Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen […]
Je hebt wellicht al gehoord van de “Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit” (WPM), een term die veel stof heeft doen opwaaien in de afgelopen tijd. Deze regeling kan een grote impact hebben op bedrijven en hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot. Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat deze verplichting inhoudt, wie erdoor wordt […]
© 2023 - Stolwijk Kennisnetwerk