Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Wat zijn uw re-integratieverplichtingen tijdens de corona crisis?
Op grond van de Wet verbetering poortwachter bent u verplicht om arbeidsongeschikte werknemers te re-integreren. Maar wat doet u als dat nu niet kan, omdat het werk stilligt?
Het UWV controleert middels de poortwachtertoets of u er als werkgever alles aan doet om een zieke werknemer te re-integreren. Het uitgangspunt daarbij is dat zowel werkgever als werknemer alles moeten doen wat mogelijk is.
Er wordt altijd gekeken of het re-integratieverslag (RIV) compleet is. Dit mag digitaal worden aangeleverd, indien u beschikt over de portal. Indien u hier niet over beschikt, dan kunt u de documenten post toezenden. Normaliter dient het dossier 3-5 dagen na het indienen van de WIA-aanvraag volledig bij het UWV te zijn, maar door de Corona crisis hanteert het UWV enkele dagen coulance. De stukken die aanwezig dienen te zijn in het RIV staan omschreven op de website van het UWV en bij de WIA-aanvraag.
Het RIV wordt inhoudelijk zoveel mogelijk beoordeeld op basis van de bevindingen van de bedrijfsarts. Indien nodig neemt de verzekeringsarts contact op met de bedrijfsarts. Vindt de verzekeringsarts een fysiek spreekuur noodzakelijk, dan zal het UWV uitgaan van de belastbaarheid zoals beschreven door de bedrijfsarts.
Van werkgevers wordt in het kader van de re-integratie inspanningen enige creativiteit verwacht. Het vinden van werkervaringsplekken of herplaatsingsplekken is lastig, maar dit ontslaat u niet van uw inspanningsverplichting om bijvoorbeeld het tweede spoor re-integratietraject in te zetten. Alle aanwezige kansen dienen te worden benut.
Bij het beoordelen van de inspanningen voor re-integratie (in het kader van de RIV-toets) moet u als werkgever beschrijven hoe de situatie in uw bedrijf ten tijde van de Corona crisis van invloed is geweest op het re-integratieproces. Indien van toepassing, omschrijft u waarom en gedurende welke periode de re-integratie is gestagneerd. Is het mogelijk om de werknemer na de bedrijfssluiting te herplaatsen in passend werk? Dan dient er sprake te zijn van een onherroepelijke toezegging dat deze herplaatsing gerealiseerd wordt na heropening van uw bedrijf.
Dreigende betalingsonmacht is geen reden om van loondoorbetalingsverplichting af te zien. Kunt u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoen, dan betekent dat niet dat de re-integratie-inspanningen als voldoende worden aangemerkt. Het is evenmin een deugdelijke grond voor die onvoldoende inspanningen. Het UWV verwijst daarbij ook naar de tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). De overheid heeft, door garanties te geven voor bedrijfskredieten, voorzien in de bekostiging van bijvoorbeeld het arbeidsdeskundig onderzoek en andere verplichtingen voor de werkgever.
Heeft u een loonsanctie gekregen en kunt u de gesignaleerde tekortkomingen niet herstellen? Dan adviseert het UWV u een bekortingsverzoek te doen. Daarin zult u moeten motiveren waarom – en gedurende welke periode – de re-integratie is gestagneerd.
Werkgevers en werknemers kunnen nog steeds bij het UWV deskundigenoordelen aanvragen. Het UWV zal deze op basis van de stukken en op afstand uitvoeren. Is een inhoudelijk oordeel niet mogelijk omdat een fysiek spreekuur bij de verzekeringsarts nodig is? Dan kan de werkgever bij latere RIV-beoordelingen niet worden verweten dat hij bij stagnerende re-integratie geen deskundigenoordeel heeft aangevraagd.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze specialist Ricardo Tesink, per mail r.tesink@vitaconluteijn.nl of telefonisch via 0316 – 740 115
Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief
DISCLAIMERIn dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk