Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Wat verandert er als de nieuwe Wet maatschappelijk verlof de WAZO vervangt?
De huidige verlofregelingen van de Wet arbeid en zorg (WAZO) zijn te complex en onoverzichtelijk, zo stelt de Sociaal Economische Raad (SER). Ze is voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijk verlof. Maar wat houdt die wet in en hoe maakt zo’n nieuw verlofstelsel het jou makkelijker? Ik neem je kort mee door de hoofdpunten.
Door Laura van Alst, Arbeidsjurist
Anno nu zijn verschillende verlofsoorten in Nederland ondergebracht in de WAZO. Het gaat dan om verlof voor de geboorte van een kind, de zorg voor kinderen of hulpbehoevende naasten en voor persoonlijke situaties. Denk aan zwangerschapsverlof, (betaald) ouderschapsverlof en calamiteitenverlof.
Het voor medewerkers makkelijker maken om werk en privé met elkaar te combineren.
Erg belangrijk natuurlijk, maar de WAZO voldoet steeds minder goed aan recente maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de arbeidsmarktkrapte en de toenemende behoefte aan het verlenen van mantelzorg.
De afgelopen jaren is de WAZO wel uitgebreid met diverse verlofsoorten, maar daarmee zijn steeds meer verschillen ontstaan. Het is daardoor niet meer helder wat je wanneer en hoe moet aanvragen, wanneer welk verlof loopt en wat je ervan mag verwachten.
Een voorbeeld van die complexiteit: Er zijn zes verschillende regelingen rondom het krijgen van een kind, allemaal met een andere duur, opnamemogelijkheid, aanvraagmoment (vooraf, achteraf of tijdens en de een met aanvraag door de werkgever en de ander door de medewerker) en de hoogte van de WAZO-uitkering.
De SER stelt nu in haar adviesrapport ‘Balans in maatschappelijk verlof’ voor om de WAZO om te zetten in een nieuwe Wet maatschappelijk verlof. Dit nieuwe verlofstelsel moet rusten op drie pijlers met een uniform aanvraagmoment en een uniforme periode waarbinnen een medewerker het verlof moet opnemen:
Hierbij worden alle huidige verlofregelingen zoals het zwangerschaps-, het geboorte- en het ouderschapsverlof zoveel mogelijk gelijkgetrokken en geüniformeerd.
Kort- en langdurend zorgverlof worden hierin samengevoegd. Ook is hier ruimte voor het toevoegen van de nieuwe verlofbehoefte omtrent mantelzorg.
Hieronder worden het huidige calamiteiten en ander kort verzuimverlof geschaard en is er ruimte voor het toevoegen van rouwverlof.
De nieuwe Wet maatschappelijk verlof is gunstig voor zowel werkgevers als medewerkers.
De wet zorgt met meer duidelijkheid en eenheid voor:
Daarnaast adviseert de SER om de overheid een grotere financiële bijdrage te laten leveren aan de verlofsoorten en regelingen binnen de Wet maatschappelijk verlof. Op dit moment komen de lasten grotendeels voor rekening van werkgevers en medewerkers zelf. Volgens de SER staat dit niet in verhouding tot de grote maatschappelijke baten van de verlofsoorten en het nieuwe verlofstelsel.
Momenteel wordt de Wet maatschappelijk verlof nader uitgewerkt. Dit zal naar verwachting resulteren in een wetsvoorstel, waarin het advies van de SER is betrokken. Tot de nieuwe wet rond is gelden de regelingen en verlofsoorten van de WAZO.
En als de nieuwe Wet maatschappelijk verlof in werking treedt? Zijn we er dan? Ik denk dat een nieuw verlofstelsel een stap in de goede richting is. Ik vind echter ook dat ieders persoonlijke situatie uniek is en dat het onmogelijk is om voor iedereen een perfect passende verlofregeling te creëren. Doet het kabinet dat wel, dan wordt het alsnog weer ingewikkeld en complex. Het allerbelangrijkste lijkt mij daarom dat je als werkgever en medewerker met elkaar in gesprek blijft. Dat je open en eerlijk naar elkaar bent over wensen en (on)mogelijkheden. Zo kom je samen verder.
Laura van AlstArbeidsjuristTel: +31 (0)316 740 115E-mail: l.v.alst@vitaconluteijn.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk